Europa

Direktør Anne Aasheim i Kulturrådet mener den formidable norske interessen har vært over all forventning.

Norske kunstnere sugne på europeisk samarbeid

Siden 2012 har mer enn 130 norske kunst- og kulturaktører fått mulighet til å delta i europeisk kultursamarbeid, som forvaltes av Norsk Kulturråd. -Kultursamarbeidet med EØS-midlene har vært en suksess, sier direktør Anne Aasheim i Kulturrådet.

Publisert Sist oppdatert

I april i år ble siste runde av prosjektmidler innen kulturutvekslingsprogrammet i Tsjekkia tildelt. Med det er prosjektmidlene fordelt i Polen, Romania, Tsjekkia, Latvia, Litauen og Portugal. Dette er de seks landene hvor Norsk kulturråd er med som programpartner. Fram til april 2016 gjennomføres de siste av over 120 kulturprosjekter, alle finansiert gjennom EØS-midlene der Norge er største bidragsyter. Prosjektene skal ferdigstilles innen utgangen av april 2016. Disse programmene utgjør rundt 32 millioner euro/ ca. 272 millioner kroner. Det er blitt tildelt midler til aktører fra 47 kommuner i 17 fylker. Aust-Agder og Nord-Trøndelag er de fylkene som enten ikke har søkt/og eller har fått tildelt noen midler. Polen (11 millioner euro) er landet med det største kulturutvekslingsprogrammet, etterfulgt av Romania (6,8 millioner euro).

EØS-midlene er Norges, Islands og Liechtensteins bidrag til å redusere sosial og økonomisk ulikhet i Europa. 16 EU-land mottar EØS-midler, hvor Norge er hovedbidragsyter. Midlene skal også bidra til å styrke bilaterale relasjoner mellom landene. I perioden 2009 til 2014 utgjør EØS-midlene 14 milliarder kroner.

Nysirkus i Portugal

Pengene har vært fordelt i fire hovedkategorier: Musikk og scenekunst, visuell kunst, kunst og kulturutdanning og kulturarv. Blant prosjektene er etablering av et kulturhus i Bucuresti i Romania, formidling av jiddisk språk og kultur til nytt publikum i Norge og Polen og fremføring av nysirkus for barn i Portugal. Hardanger fartøyvernsenter i Hordaland har i seksjon for kulturarv deltatt i et prosjekt sammen med det polske marinemuseet i Gdansk hvor man har sett på tradisjoner og kunnskap i forhold til repslaging og fartøyvern. Til dette fikk de utdelt 998 482 NOK. Under seksjon for Musikk og scenekunst har den norsk friteatergruppen Stella Polaris med base i Stokke I Vestfold holdt teaterkurs for barn på en romfestival i Tsjekkia, og fikk tildelt 745 065 NOK.

Midlene har vært lyst ut i deltakerlandene, der lokale kulturvirksomheter har søkt om prosjektmidler i samarbeid med en eller flere partnere fra Norge, Island og/eller Liechtenstein, som er de tre økonomiske bidragsyterne til EØS-midlene. Kulturrådet har vært med på å legge til rette for samarbeid mellom aktuelle partnere i Norge og mottakerlandene.

Direktør Anne Aasheim i Kulturrådet mener den formidable norske interessen har vært over all forventning. - At så mange har ønsket å gå inn i samarbeid viser at det norske kulturfeltet har tatt imot invitasjonen og at programmene har vært relevante for sektoren, sier hun.

Oversikt over norske bidrag i EØS-prosjekter

•135 forskjellige aktører er med i prosjekter i de 6 landene.

•124 prosjekter har norsk partner. Noen prosjekter har flere norske partnere.

•Kulturaktører fra 47 kommuner fra 17 fylker er involvert i EØS-prosjektsamarbeid.

•24 aktører er med i to eller flere prosjekter. 13 aktører er med i prosjekter i flere land.

•Flest prosjekter med norsk partner finner sted i Polen med over femti prosjekter, etterfulgt av Tsjekkia (25 prosjekter) og Romania (21 prosjekter).

•Mer enn 60 % av aktørene som deltar holder til utenfor Oslo. Hordaland (21 aktører) er det fylket etter Oslo (49 aktører) som har flest aktører involvert i prosjektsamarbeid, deretter kommer Sør-Trøndelag (13 aktører).

Powered by Labrador CMS