Europa

Tyske turister lar seg lokke til Hellas igjen.

Notert fra Europa

Europa-notiser: Tyskere vender tilbake til Hellas – Chat med Schulz – Svindelmistanke mot Front National.

Publisert Sist oppdatert

Tyske turister vender tilbake til Hellas

Hele 2,5 millioner tyskere reiste på ferie til Hellas i fjor. Det er en økning på 8,5 prosent fra året før, ifølge Hellas' sentralbank.

Antallet charterturister økte enda kraftigere. Ifølge den tyske reiselivsorganisasjonen DRV reiste 17 prosent flere på charterreiser i 2014 enn året før.

I 2012 sviktet turistene Hellas på grunn av krisen i eurosonen, utallige streiker og voldelige demonstrasjoner.

Samtidig fortsetter forhandlingene mellom de to landenes finansministre for å få til en løsning på Hellas' gjeldskrise.

De konservative tyske politikerne Alex Fischer og Rüdiger Kruse har foreslått en kompensasjonsordning for tyske turister som besøker Hellas. Ifølge forslaget bør en tysk feriegjest få 500 euro – drøyt 4.000 kroner – tilbake, som takk for å ha dyttet den greske økonomien i riktig retning. (NTB)

Franske idrettsstjerner mistet livet i Argentina

Tre franske idrettsstjerner var blant de ti som mistet livet da to helikoptre kolliderte i lufta under en TV-innspilling nord i Argentina.

Ulykken skjedde under innspillingen av kjendisrealityserien «Dropped – heltenes kamp» sent mandag ettermiddag lokal tid.

Seilermesteren Florence Arthaud (57), svømmer og OL-gullvinner Camille Muffat (25) og den olympiske bokseren Alexis Vastine (28) var blant åtte franske statsborgere som omkom i ulykken, bekrefter president François Hollandes kontor i Paris natt til tirsdag.

I tillegg døde de to argentinske pilotene i kollisjonen, melder det franske nyhetsbyrået AFP. (NTB)

Nederlands justisminister går av etter narko-skandale

Nederlands justisminister Ivo Opstelten kunngjorde mandag kveld at han trekker seg tilbake fordi han førte nasjonalforsamlingen bak lyset om detaljene i et forlik med en narkobaron i 2001. (Foto: Afp/NTB-Scanpix.)

Nederlands justisminister har gått av på grunn av en bråk om en avtale der en narkodømt forbryter fikk utbetalt flere millioner euro i kompensasjon for 14 år siden.

– Det har vært usikkerhet rundt denne saken i for lang tid. Jeg tar det fulle ansvaret, så jeg har levert min avskjedssøknad til kongen, sa Ivo Opstelten på en pressekonferanse i Haag sent mandag kveld.

Opstelten og hans statssekretær Fred Teeven trådte tilbake bare timer etter at justisdepartementet opplyste å ha funnet bevis for nøyaktig hvor mye penger narkosmugleren i sin tid fikk utbetalt.

Teeven var statsadvokat da påtalemyndigheten i 2001 inngikk et forlik om å betale rundt 4,7 millioner dollar i kompensasjon til en narkodømt mann via kontoer i Luxembourg. Pengene ble beslaglagt under etterforskningen, men aktoratet klarte ikke å bevise at narkotikaforbryteren hadde tilegnet seg pengene på ulovlig vis.

Betalingen var ikke ulovlig, men den skjedde uten at skattemyndighetene var informert, ifølge nyhetsbyrået AFP. Både Opstelten og Teeven tar selvkritikk for å ha feilinformert om saken etter at den sprakk i mediene i fjor.

De to kommer begge fra den konservative fløyen i det liberalkonservative partiet WD, som er under sterkt press fra Geert Wilders' Frihetspartiet på ytre høyreside foran lokalvalget neste uke. (NTB)

EU-topp inviterer til Facebook-chat

Europa står foran mange utfordringer. Terrorfare, arbeidsledighet og høy gjeld, for å nevne noe. Er du sur og forbanna? Har du forlag til hvordan Europa kan bli et bedre sted? Presidenten i Europaparlamentet Martin Schulz inviterer Europas innbyggere til chat og debatt om EU og Europa på Facebook i morgen, onsdag. Her kan du stille spørsmål og – kanksje, kanskje – få svar. Det bor noen hundre millioner i EU og Schulz har satt av tre kvarter...

Seansen starter 15.30 (EU-tid) i morgen, onsdag 11. mars. Gå inn her, hvis du vil delta eller bare titte. (Europaparlamentet).

Mer oss og dem i Sverige

Segregasjonen mellom mennesker med svensk og utenlandsk bakgrunn har økt i Sverige de siste 20 årene, ifølge en gjennomgang avisa Dagens Nyheter har gjort.

Andelen innvandrere som bor i innvandrertette områder øker. Samtidig stiger gjennomsnittsinntekten i områder med høy inntekt.

Dagens Nyheter har fått Statistiska centralbyrån til å dele inn Sverige i ruter på 250 ganger 250 meter. For hver rute, har avisen fått tall for inntektsnivå og andel personer med utenlandsk bakgrunn.

Segregasjonen er størst i Kristianstad, Örebro og Linköping, ifølge gjennomgangen.

I Stockholm kommune har 46 prosent av innvandrerne andre innvandrere blant sine 400 nærmeste naboer. Til sammenligning har 26 prosent av alle med svensk bakgrunn i byen innvandrere blant sine 400 nærmeste naboer. (NTB)

Fransk høyreparti svindel-etterforskes

Europaparlamentet annonserte mandag at man har varslet de anti-korrupsjonsetterforskere om mulige økonomiske misligheter begått av Frankrikes høyreekstreme parti Nasjonal Front (Front National – FN). Årsaken er alt for høye lønnsutbetalinger til administrative medarbeidere partiet har i Europaparlamentet. assistenter.

I en uttalelse sier Europaparlamentets president Martin Schulz at man har informert antikorrupsjonsbyrået om at 20 personer i Front Nationals administrative stab blir betalt fra EU-budsjettet.
Poenget er at man mistenker at disse 20 ikke jobber i Europaparlamentet – i hvert fall ikke alle sammen. På den måten har Front Natioal svindlet til seg EU-midler de ikke har krav på, ifølge mistankene.

– Alle som lønnes av Europaparlamentet må ha arbeide i og for parlamentet, sier Schulz.
En parlamentarisk kilde sa tirsdag at svindelen omfatter utbetalinger av rundt 7,5 millioner euro, skriver Le Monde.

Martin Schulz har også underrettet den franske justisministeren Christiane Taubira om sine mistanker.

Leder i Front National, Marine Le Pen sier i en twittermelding at anklagene er feil, og at hun vil levere inn en formell klage om «falsk anklager». (EurActiv)

Powered by Labrador CMS