Ledelse

En papirmasjedukke av Tysklands forsvarsminister Ursula Von der Leyen

Ny tysk utenriks- og forsvarspolitikk på trappene

Etter ni år skal tyskerne vurdere hvorvidt de skal ta en større rolle i forsvaret av den vestlige verden.

Publisert Sist oppdatert

Tysklands forsvarsminister Ursula Von der Leyen la på tirsdag frem planer om en ny tysk rolle i utenrikspolitikken.

Russlands bruk av ukonvensjonell militære virkemidler vil få omfattende konsekvenser, uttalte Von der Leyen samtidig som hun nå tar til orde for utarbeidelse av en såkalt weissbuch.

Forrige gang Tyskland endrer forsvars- og utenrikspolitikken var i 2006. Den gang ble det fastlagt planer om å styrke forsvarets innsats gjennom EU- og NATO-styrte operasjoner.

Tyskere flest ønsker ikke en mer aktiv rolle for forsvaret, men hendelser de siste årene og særlig Russlands stadig mer utagerende oppførsel mot land som Ukraina tvinger frem en ny kurs.

Samtidig har det internasjonale samfunnet ropt stadig høyere om økt tysk deltagelse i både EU og NATO-operasjoner.

En melding til den tyske riksdagen er ventet om ett og et halv år. Innen den tid skal mer enn 200 internasjonalt anerkjente politikere, forskere og media- og industrieksperter diskutere Tysklands fremtidige forsvarsrolle i en lang rekke workshops, konferanser og høringer.

Tyske mediers respons på planene har vært positive. De vektlegger at det har vært et underliggende behov i befolkningen å få diskutert Tysklands utenrikspolitiske rolle grundig og offentlig.

Von der Leyen spiller som vanlig kortene sine smart. Under pressekonferansen uttalte hun at Tyskland er klar til å spille en viktige rolle, men at det ikke nødvendigvis betyr slavisk deltagelse i militære operasjoner.

Powered by Labrador CMS