Oljepessimismen sprer seg

Publisert: 7. april 2015 kl 09.20
Oppdatert: 7. april 2015 kl 09.20

Norske bedriftsledere melder om svakere utsikter for så vel lønnsomhet som omsetning og sysselsetting, skriver Dagens Næringsliv.

Sjeføkonom i Swedbank, Harald Magnus Andreassen sier til avisen at utslaget på det såkalte næringslivsbarometeret viser at oljeomslaget nå kommer inn i resten av økonomien. Justert for sesongsvariasjoner er indeksen på sitt laveste siden finanskrisen. Ifølge Andreassen indikerer barometeret en vekst i bnp på null prosent.

Barometeret har krøpet nedover siden høsten 2012, men nå er det tegn til at nedgangen i forventninger aksellererer. Sammenlinget med i fjor falt indeksen som går fra minus til pluss hundre, med fem poeng til 26..

Tidligere har Norges Banks konjunkturmåling indikert en bnp-vekst på rundt en prosent.

Vestlandet skiller seg ut

Aller mest dystre er ledere på det oljedrevne Vestlandet. Mens samleindeksen er på 26 på landsbasis, er den nede på 11 for vestlandsbedriftene.  I Oslo er merkes det mindre til oljeomslaget, der ligger indeksen på 39. De største oljeselskapene har i flere år kuttet kostnader, og den fallende oljeprisen har gjort at de også har kuttet i investeringene. Det merkes godt for leverandørindustrien. 

Saken fortsetter under annonsen