Samfunn

OPEC i ferd med å vinne oljekrigen

Amerikanerne blunket først. Produksjonen av skiferolje faller.

Publisert Sist oppdatert

Nettstedet Quartz har sett nærmere på hvordan det står til i krigen mellom OPEC og amerikansk skiferolje etter at Saudi-Arabia tok skritt for å senke oljeprisen. Mange har spekulert i at prisfallet var Saudi-Arabias forsøk på å presse den amerikanske skiferoljen ut av markedet.

Og konklusjonen: OPEC er i ferd med å vinne.

Siden januar har lagerne av amerikansk olje nådd nye rekorder. Mens reservene vanligvis varierer mellom 350 og 400 millioner fat, ligger de nå rett under 500 millioner fat. Riktignok har lagrene blitt redusert med rundt 2,7 millioner fat de siste ukene, et tegn på at sommerens bilutflukter nærmer seg og at den globale etterspørselen øker forsiktig.

Men det viktigste signalet er det det internasjonale energibyrået IEA som har fanget opp. I en rapport fra forrige uke kommenterer de tørt at "I duellen mellom OPEC og amerikansk produksjon, ser det nå ut til at amerikanerne blunket først". Tallene viser at produksjonen har begynt å dale, etter nesten tre sammehengede år med taktfast vekst i oljeproduksjonen. Det kan ikke sies å være veldig uventet. Antallet oljerigger var allerede redusert med 60 prosent

En av effektene av den utviklingen merkes godt i Norge. Siden april har oljeprisen steget fra 55 til 65 dollar fatet.

IEA er derimot ikke like sikre på OPEC-seier som Quartz. Etter deres syn er kampen bare såvidt i gang. Priskuttet i november var bare startsignalet. Nå er det ventet at gulftstatene Kuwait, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater skal øke produksjonen sin betydelig og gjøre store investeringer i egen produksjonskapasitet. Samtidig er det lite landene utenfor OPEC kan gjøre annet enn å fortsette spareprogrammene sine, tror IEA som peker på at høyere oljepris er sannsynlig med fortsatte uroheter i Midtøsten og Nord-Afrika og særlig dersom amerikansk produksjon fortsetter å falle.

Investeringsbanken Goldman Sachs tror ikke på det scenarioet. De tror den amerikanske produksjonen hele tiden vil starte opp igjen så fort prisene blir høye nok. Resultatet av deres analyse er at oljeprisen kan ende på 45 dollar fatet til høsten.

Powered by Labrador CMS