Samfunn

To AUFere.

Oslo minst segregert i ny studie

Rike og fattige klumper seg sammen hver for seg i europeiske byer, men i en ny studie er Oslo den minst delte byen.

Publisert Sist oppdatert
Den økende avstanden mellom rik og fattig i byene får folk i ulike samfunnsklasser til å flytte vekk fra andre grupper og søke naboskap med sin egen inntektsgruppe, skriver Forskning.no.

Så langt har det ikke resultert i ekstreme nivåer av segregering i europeiske byer, men Europa er tydelig på vei mot høyere grad av sosioøkonomisk oppdeling, særlig når det gjelder geografisk atskilling innenfor den øverste og nederste inntektsgruppa, konstaterer forskerne boken Socio-Economic Segregation in European Capital Cities.

Oslo er del av den samme trenden. Økonomiske forskjeller mellom folk har ikke økt i Oslo-regionen de siste 15 årene. Det som øker, er opphopningen av rike mennesker på visse steder. Også grupper blant de mindre velstående klumper seg mer sammen.

Svein Blom, forsker ved Statistisk sentralbyrå, har tidligere forsket på bysegregering med fokus på etniske minoriteter.

– Mitt inntrykk når det gjelder årsaker til etnisk segregering i Oslo, er at den for en stor del stammer fra økonomisk ulikhet. I snitt har innvandrere svakere økonomisk stilling enn majoritetsbefolkningen, og mange er henvist til områder med lave boligpriser, sier Blom.

De 13 byene i den europeiske undersøkelsen er London, Amsterdam, Oslo, Stockholm, Riga, Vilnius, Tallinn, Madrid, Milano, Aten, Budapest, Praha og Wien. Mens Oslo er den minst segregerte byen, har Stockholm i løpet av de siste ti årene hatt den kraftigste økningen av dem alle i oppsplittingen av fattige og rike beboere. (©NTB)

Powered by Labrador CMS