Samfunn

Fire menn triller syklene sine over grensen fra Russland til Norge. Hittil i år har det kommet 1200 migranter og flyktninger til Storskog grensestasjon utenfor Kirkens. Russiske regler forbyr å passere grensen til fots. Man må ha et kjøretøy. På russisk side aksepteres sykler som kjøretøy.

Over 500 asylsøkere over Storskog på én uke

De siste sju dagene har det kommet 501 asylsøkere over grensestasjonen på Storskog via Russland, viser tall fra Østfinnmark politidistrikt.

Publisert Sist oppdatert
Omkring tre av fire av asylsøkerne oppgir at de er fra Syria.

Finland opplever ikke den samme tilstrømningen fra Russland på sine grensestasjoner og utenriksminister Børge Brende (H) ba om en forklaring på dette da han møtte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i forrige uke.

– Jeg ba Lavrov om en redegjørelse om årsaken til at det nå kommer så mange over til grensa til Norge, sa Brende til NTB torsdag.

Han ba Lavrov om en oppklaring av forskjellen mellom Norge og Finland og redegjøre for hvilke visa som utstedes, og klargjorde at det bare er asylsøkere med reelt beskyttelsesbehov som vil få opphold i Norge.

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet sa samme dag til VG at regjeringen nå jobber med å utarbeide en instruks til UDI om at flyktninger og asylsøkere som kommer over Russland-grensen, skal returneres uten at søknadene behandles.

Powered by Labrador CMS