Ledelse

Overklassen bidrar mer til samfunnet rundt seg

Ny forskning innen psykologi peker på at overklassen er mer tillitsfulle mot fremmede. De gir også oftere til veldedighet og da større andeler enn resten av samfunnet. Minst sosial er middelklassen.

Publisert Sist oppdatert

Er det slik at de rikeste bare tenker på seg selv?

Psykologi-forskerne Martin Korndörfer, Boris Egloff og Stefan Schmukle ved Universitet i Leipzig og universitetet i Mainz har undersøkt om sosial klasse henger sammen med prososial adferd, eller vennlige og hjelpsomme handlinger.

Tidligere forskning innen psykologien har vist at det er en negativ sammenheng. Er man fra de høyere samfunnslag, så er man mindre villig til å bidra til samfunnet rundt seg. Men forskning utenfor psykologifeltet har pekt på en del motstridende fakta. Faktisk kan det se ut til at sammenhengen er U-formet. De fattigste er mest vennlige med omgivelsene, men det er også de aller rikeste, ifølge denne forskningsgrenen.

Korndörfer og co finner også belegg for denne påstanden. Folk fra overklassen i både Tyskland og i USA hadde større sannsynlighet for å gi til veldedighet, og de ga bort en høyere andel av familiens inntekt. Fiffen hadde også høyere sannsynlighet for å melde seg til frivillig og sosialt arbeid. I tillegg skåret de høyere på tester over hvor tillitsfulle de var mot fremmede i egne økonomiske eksperimenter enn det folk fra lavere sosiale lag gjorde.

Powered by Labrador CMS