Ledelse

Pass på kataloghaiene

NHO advarer mot katalogbedrifter som prøver å utnytte en hektisk forsommertid hos bedriftene til å lure deg til oppføringer du ikke har bestilt.

Publisert Sist oppdatert

Kataloghaiene opptrer i flokk om sommeren, skriver NHO på sine hjemmesider.

Mange bedrifter lar uerfarne vikarer ta seg av rutineoppgaver som for eksempel betaling av fakturaer om sommeren. Sørg derfor for å etablere gode og sikre rutiner for fakturabetalinger og håndtering av pågående selgere i sommer, råder organisasjonen.

En vanlig svindelmetode går ut på å sende bedriften en faktura uten forutgående avtale eller bestilling i håp om at denne likevel skal bli betalt. En annen vanlig metode er å utforme et tilbud på en slik måte at det hos bedriften oppfattes som en faktura som må betales. Enda en annen metode går ut på å ringe bedriften med forespørsel om å fornye det svindleren påstår er en eksisterende katalogoppføring.

Kreativiteten i bransjen er stor og svindelmetodene er mange. Dersom du greier å overholde følgende generelle råd mener NHO likevel at du vil kunne komme deg gjennom sommeren uten å bli lurt av en kataloghai:

  • Ikke aksepter et tilbud, verken muntlig eller skriftlig, uten at du er sikker på hva det omfatter
  • Er du i tvil om hva tilbudet består i eller hvem leverandøren er, be om skriftlig dokumentasjon før du tar en avgjørelse. Sørg for å ha oversikt over avtalevilkårene, særlig bestemmelser om pris, betaling, bindingstid og opphør. Les gjennom all tekst, også den som er skrevet med liten skrift
  • Sjekk at ordrebekreftelser og fakturaer virkelig stemmer overens med det du mener å ha bestilt eller avtalt
  • Hvis du blir forsøkt presset til å takke ja til et ”spesielt godt tilbud”, er det grunn til å være ekstra skeptisk. Si "nei" og legg på
Powered by Labrador CMS