Samfunnsansvar

Pave-effekt i klimasaken

Pavens engasjement i klimasaken har fått amerikanerne til å tro sterkere på global oppvarming.

Publisert Sist oppdatert

Sent i september besøkte pave Frans USA, et land hvor lederen for 1,2 milliarder katolikker alltid har blitt tatt i mot med åpne armer.

Men denne gangen var det en tilsynelatende liberal pave som kom på besøk, en som tror på klimaendringer og ønsker mindre økonomisk ulikhet. Ville det påvirke opinionen blant de relativt konservative religiøse i landet?

Tenketanken Brookings Institution har sett på hvilken effekt pave Frans besøk har fått for klimadebatten. De har plukket ut meningsmålinger i tiden før paven besøkte og fra tiden etterpå. Konklusjonen deres er klar. Et flertall av amerikanere støtter pavens standpunkt i klimaspørsmålet.

Barry Rabe senior fellow i Brookings Institution mener at paven også har hatt en positiv effekt på å overbevise opinionen om at klimaendringene er menneskeskapte og et seriøst problem.

I en av de ferskeste målingene har andelen amerikanere som tror på bevisene for global oppvarming gjort et kjempebyks, skriver han. Tallene viser at 60 prosent av amerikanere nå støtter pavens klimasyn, og støtten er sterkest blant katolikkene, hele 69 prosent av dem stiller seg på lag med paven. Lavest støtte får han blant de evangeliske kristne med 46 prosent. Det er også i denne gruppen man fortsatt finner den sterkeste motstanden mot klimaendringer.

15 prosent av amerikanere sier de er mer overbevist om at global oppvarming faktisk skjer nå som paven mener det.

Powered by Labrador CMS