Ledelse

Professor i økonomi og styregrossist, Karen Helene Ulltveit-Moe.

Professorer i styret bra for bunnlinjen

Store selskaper med professorer i styret hadde bedre avkastning på eiendelene.

Publisert Sist oppdatert

I perioden mellom 1998 og 2011 satt det minst en professor i 40 prosent av styrene i de største selskapene i verden, de såkalte S&P500. Men andelen burde være mye høyere, for selskaper med professorer i styret, som ikke deltok i driften av selskapet, gjorde det bedre på en rekke områder. Det viser en studie utført av et internasjonalt team av forskere og utgitt av den finske sentralbanken.

Av de 40 prosentene av selskaper som faktisk hadde professorale medlemmer rundt styretbordet, var det kun 14 prosent som hadde hentet ekspertisen fra akademia. Større styrer hadde også større sjanse for å ha både professorer og kvinner i styret. Den geografiske avstanden fra en utdanningsinstitusjon spilte også inn. Desto lengre avstand, jo færre professorer. Det var også stor forskjell fra bransje til bransje. Selskaper som bruker mye teknologi og jobber med teknologiutvikling, brukte flere professorer enn selskaper innen varehandel og fabrikkproduksjon.

Kritisk blikk

Forskerne tror det er flere grunner til at professorer egner seg til styrearbeid. Ikke bare er en typisk akademiker notorisk opptatt av kritisk tenkning og uavhengighet, men de har også ofte egne meninger og gjør seg oftere opp en uavhengig mening i eventuelle nye saker som dukker opp. Og de er heller ikke redde for å forsvare sin mening dersom den blir utfordret. Professorene er også ofte spesialister på et fagområde som er nyttig for selskapet som økonomi, juss eller teknologi.

Men det er ikke opplagt at akademikere bør sitte i et styre. Noen styreledere tenker umiddelbart etter å ha lest forrige paragraf at slike folk skaper bare trøbbel i mitt velsmurte styrearbeid. Kranglefanter er ikke alltid de beste til å få ting gjort. Dessuten er det slett ikke alltid at den detaljerte kunnskapen til en professor gir verdifulle bidrag til selskapets drift.

Men tallenes tale er nå altså klar. ROA, resultat per eiendel i selskapet, var tre prosent høyere for selskaper med professorer i styret enn for dem uten. Resultatene er signifikante og robuste for en rekke statistiske tester.

Powered by Labrador CMS