Nyskaping

Ad van Wijk, gründer og styreformann i Econcern.

Raringen

Satsingen på bærekraftig energiforsyning i jappetiden gjorde at mange ikke tok nederlandske Ad van Wijk alvorlig de første årene.

Publisert Sist oppdatert

Ad van Wijk startet bedriften Ecofys for over 30 år siden.

– Jeg ble sett på som en raring. Jeg jobbet på universitetet ved siden av for å få hjulene til å gå rundt. Men hele tiden hadde jeg et mål om å kunne skape et næringsgrunnlag for fornybare energiprodukter. Det handlet om å finne kunder og partnere som trodde på meg, sier van Wijk.

Det tok lang tid. Først på slutten av 90-tallet begynte det å bli attraktivt å investere i miljøvennlige løsninger og produkter.

– Vi jobbet hele tiden med investorer. De første årene måtte jeg investere penger i selskapet selv. Så fikk vi en god dialog med den nederlandske banken Triodos Bank. Med avdelinger i Storbritannia, Belgia og Spania, kunne banken også vurdere internasjonale prosjekter, forteller han.

Rike investorer

Med mer midler og økende internasjonal oppdragsmengde, kom også de store investorene.

– To av de rikeste familiebedriftene i Nederland kjøpte seg inn i selskapet. Dette sikret driften. Prosjektene vi ønsket å gjennomføre var kostbare (én milliard dollar, red.anm.), og vi var avhengige av sterk kapital for å kunne sette i gang, sier han.

Forretningsmodell

Den internasjonale utvidelsen, som ble kalt Econcern, hadde en enkel, men effektiv, forretningsmodell. Selskapet er delt inn i en kunnskapsdel (Ecofys). Her foregår forskning- og utvikling. I avdelingen for fornybar energi drives solenergiprosjekter i Spania, Italia, Frankrike og Tyskland. Evelope utviklikler vindkraftverk på havet. Her utvikler selskapet også en ny teknologi for airconditioning ved hjelp av sjøen som ressurs. Denne "seaconditioning-løsningen" vil bli rimeligere og mer besparende for miljøet, mener van Wijk. I Ecoventures er det samlet ti selskaper, som alle jobber med kommersialiseringen av arbeidet til de tre øvrige selskapene.

Fantomvekst

Som følge av den store veksten doblet selskapet antall ansatte, til 1200, og har som mål å omsette for 64 milliarder kroner i løpet av få år.

van Wijk forteller at de som jobber i bedriften fortsatt har entreprenørspiriten. De føler at de jobber for samfunnsnyttige formål.

– Vi har svært lav turnover. Noe av grunnen er at vi satser på å utvikle våre medarbeidere. Det er også viktig at vi ser at alle deler misjonen og filosofien til selskapet. Når vi går veien sammen, blir våre ansatte motiverte til å gjøre både bedriften og verden bedre, sier han.

Powered by Labrador CMS