Arbeidsliv

LO-leder Gerd Kristiansen er ikke fornøyd med oljepengebruken til regjeringen i statsbudsjettet for 2016.

– Risikabel bruk av oljepenger

Statsbudsjettet viderefører regjeringens fordelingspolitikk i de rikes favør fra foregående år, mener LO.

Publisert Sist oppdatert

LO-leder Gerd Kristiansen karakteriserer regjeringens budsjett som en «omvendt Robin Hood-politikk» på organisasjonens hjemmesider.

– LO er uenig i denne omvendte Robin Hood-politikken, i en tid der globaliseringen øker forskjellene og oljekrisen gir nye grupper med lav inntekt. De store "nye" pengene brukes på skattekutt framfor aktivitet, skriver LO-lederen.

Ifølge Kristiansen er hovedproblemet med budsjettet for 2016 at det kan forspille muligheten til vellykket omstilling og gjenreising av den fulle sysselsettingen.

– For tredje år på rad trappes oljepengebruken opp, mer enn noe annet år utenom finanskrisen. Med 22,5 milliarder øker regjeringen oljepengebruken tre ganger så mye som anbefalt av dens eget ekspertutvalg (Thøgersenutvalget i NOU 2015:9). Innslusingen av oljepenger er dobbelt så rask som gjennomsnittet i Handlingsregelens historie. Man kunne klart seg med betydelig mindre oljepengebruk om en hadde satset på aktivitet og mindre på skattelette, mener hun.

Kristiansen hevder at både grunnlaget for fremtidig finansiering av velferden og den gunstige kronekursen kan føre til en negativ virkning for bedriftene.

Powered by Labrador CMS