Roma – og blant annet Colosseum – forfaller, uten at myndighetene makter å hindre det. 

Foto

NTB-scanpix.

Roma står på randen av kollaps

Publisert: 20. juli 2015 kl 10.50
Oppdatert: 20. juli 2015 kl 10.50

Det er Romas turistsjef Giancarlo Cremonesi, som sier at Den evige stad er i krise etter år med å forsømmelse med vedlikeholdet av byens verdensberømte historiske landemerker. Korrupsjon, økonomisk stilstand, ineffektivt byråkrati og udugelige politikere  bedrer ikke akkurat situasjonen, hevder han. 

– Roma er på randen av kollaps. Det er uakseptabelt at en storby som kaller seg utviklet kan finne seg selv i en slik tilstand av forfall, sier Cremonesi til Reuters. Selv Paven har advart mot situasjonen.

– Bønnene fra paven ikke vil være nok. Her trenger vi et mirakel fra Herren selv om Roma skal kunne gjenoppstå i god form, sier han.

Storby med store problemer

Med en befolkning på 2,8 millioner mennesker, er Roma en av de største byene i Europa og har noen av verdens mest populære turistattraksjoner fra det gamle romerske keiserimperiet og dets år som verdens sentrum.

Men år med forsømmelse, erosjon og forurensning har etterlatt seg mange monumenter i desperat behov for reparasjon, skriver The Independent.

En blakk italiensk regjering, som etter den lengste resesjonen siden andre verdenskrig, appellerte i fjor til private selskaper for å hjelp med å bevare landemerker som Colosseum og Trevi-fontenen. Foreløpig er ikke regjeringen bønnhørt i særlig grad.

Saken fortsetter under annonsen

Men det er ikke bare byens «kulturtilbud» som sliter med dårlig administrasjon og styring. Hele Roma er plaget av vedvarende korrupsjon, svak økonomi og dårlige offentlige tjenester.

En undersøkelse fra EU-kommisjonen for to år siden plasserte Roma sist av EU-hovedstedene når det kommer til effektivisering av kommunens tjenester.

Stadige streiker, byråkratisk ineffektivitet og en kultur for kameraderi når det gjelder tildeling av offentlige kontrakter, er tegn på at Romas infrastruktur er i ferd med å bryte helt sammen.

Romas borgermester Ignazio Marino sa i et åpent brev denne uken til avisen Corriere della Sera, at han har prøvd å presse gjennom «dyptgripende og radikale» reformer, men at han møter en vegg av synlig og usynlig motstand – «det er som en kreftbyll», skriver han.

Roma ble rammet av en stor korrupsjonsskandale i fjor, der det ble avslørt at korrupte lokalpolitikere hadde jobbet med kriminelle gjenger å tappe penger fra lokale tjenester, som for eksempel renovasjon.

Skandalen har ført til at Vatikanet, som ligger innenfor bymurene, men er en egen stat, har advart om at Roma står foran et fullstendig sammenbrudd og fravær av lov og orden.