Ledelse

Stig Nygaard

Samles rundt ny dansk ledelse

Rundt 800 danske ledere hentet fra alle sider av samfunnet skal denne uken samles for å finne frem til en ny form for dansk ledelse.

Publisert Sist oppdatert

Danske ledere bør lære av nordiske kokker. Det skriver ledelsesrådgiver og fast skribent Alfred Josefsen i Berlingske Tidende. Josefsen har bakgrunn som tidligere konsernsjef i supermarkedkjeden Irma og sitter på en rekke styreverv i privat og frivillig sektor.

Da Noma ble kåret til verdens beste restaurant var det etter å brukt de råvarene man fant rett utenfor døren. Kokkene gjorde oss bevisste på våre særegne forutsetninger og de fine tingene vi ofte tok for gitt.

Josefsen viser til de to professorene Flemming Poulfeldt og Henrik Holt-Larsen ved Handelshøyskolen i København. De har kommet frem til danske lederes fremste dyder: De skaper tillit, utviser respekt og er gode til å peile ut en kurs som alle forstår.

Samtidig syndes det mye blant ledere også i Danmark. Danske ledere er ikke gode til å utnytte spendinger og konflikter på en konstruktiv måte. Lederne er heller ikke åpne for kritikk og er ikke gode nok til å skape en kultur for læring, ifølge professorene.

Målet er at dansk ledelse blir litt bedre på dydene, samtidig som noen av uvanene lukes bort. Man vil bort fra å bare dilte etter amerikanske og andre ledelsesmodeller, fordi de har andre forusetninger enn de danske. Først da vil dansk ledelse kunne bli en viktig del av utviklingen av den konkurransekraften som det i dag er behov for, skriver Josefsen.

Powered by Labrador CMS