Storesøster er skoleflink og tar ansvar, mens lillesøster er kreativ og åpen for nye opplevelser, eller?

Skal man alltid høre på storesøster?

Publisert: 16. desember 2015 kl 09.40
Oppdatert: 16. desember 2015 kl 09.52

De aller beste innen rekruttering er de som klarer å danne seg det riktigste bilde av en person i løpet av den avsatte tiden. Utdanning hjelper, men erfaring er nok fortsatt det som fungerer best i så måte.

Men noen bruker også små triks som kanskje kan gi ekstra informasjon, som å la et spørsmål om hvor en kandidat er i søskenflokken glid naturlig inn i samtalen.

Det er ikke så dumt som det kanskje først høres ut. Forskningen har lenge interessert seg for forskjeller mellom søsken, og da spesielt forskjeller i mentale evner. Man bruker mye tid sammen med søsken i de viktige formative årene som kan ha effekter på hvordan personligheten utvikler seg.

Og selv om det ikke akkurat er snakk om konsensus, har nok alle med søsken en mer eller mindre klar ide om at den eldste kanskje er den mest skoleflinke, hun fikk tross alt foreldrene for seg selv de første årene. Noen mener også eldstemann er mest konservativ og dominant. Den førstefødte føler gjerne et ansvar for å opprettholde foreldrenes verdier, og i større familier har hun kanskje måtte ta ansvar for småsøsken fra en ganske ung alder.

Og yngstemann er jo den ansvarsløse og kreative som alltid er klar for å prøve nye og spennene ting. Også her er ligger det et rimelig resonnement bak. Den yngste vokser opp med travle foreldre og må derfor vise mer kreativitet i kampen om oppmerksomheten. Det er alltid noen større rundt som passer på, slik at de ikke egentlig trenger å ta like mye ansvar som søskene. 

Det har man i hvert fall trodd til nå. Men ny tysk forskning slår hull på flere av disse mytene. forskerne Julia M. Rohrer, Boris Egloff og Stefan C. Schmukle har sett på hvilken effekt rekkefølgen i søskenflokken har på en rekke personlighetstrekk, blant annet IQ, utadvendthet, emosjonell stabilitet, åpenhet for nye opplevelser, oppfinnsomhet, ansvarsfølelse, varme og intellekt.

De har gått grundigere til verks enn de fleste andre som har prøvd før, og satt sammen data fra USA, Storbritannia og Tyskland med søskenflokker på to til fire barn.

Saken fortsetter under annonsen

Selv om det er en tendens til at flere av de rådende oppfatningene stemmer, yngstemann ser ut til å være mer utadvendt og åpen, så viser tallene når de bearbeides statistisk at det kun er innen IQ det er en signifikant forskjell mellom søsknene. På alle de andre målene er forskjellene for små til at man egentlig kan snakke om en søskeneffekt.