Ledelse

NHO-sjef Kristin Skogen Lund ønsker at regjeringen vrir skattesystemet bort fra investeringer i eiendom og over til investeringer i næring.

Skogen Lund utfordrer regjeringen

Det må bli mer lønnsomt å putte pengene i bedrifter fremfor i hus og hytter, mener NHO-direktør Kristin Skogen Lund.

Publisert Sist oppdatert

I en ny rapport som NHO la frem i dag, går det frem at 625 av 2500 spurte NHO-bedrifter varsler kutt i investeringene. Det er 25 prosent. 11 prosent svarer at de vil øke investeringstakten, mens resten vil fortsette som nå.

NHO mener at det er det svakeste tallet på lenge. Lavere kronekurs har så langt ikke vært nok til å til å stimulere bedriftene til å satse mer, konstaterer Skogen Lund til Dagens Næringsliv.

Utspillet kommer samtidig som regjeringen er samlet på Hurdalssjøen og drøfter utformingen av statsbudsjettet for 2016.

Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen løftet ved innledningene av forhandlingene frem behovet for omstilling av norsk økonomi som viktig.

Skogen Lund tror det blir dårlig med omstilling hvis bedriftene ikke investerer.

– Omstilling finner ikke sted. Det er veldig positivt at flere har begynt å snakke om omstillingsbehovet. Men det hjelper altså ikke å si det. Man må faktisk gjøre noe med det, sier Skogen Lund til DN.

Hun ser helst at regjeringen sørger for at det blir mer lønnsomt å investere i næringslivet og mindre lønnsomt å investere i bolig.

Først og fremst ser hun at regjeringen endrer skattesystemet, slik at investering i bolig skattlegges like hardt som investering i aksjer og bedrifter. I dag er ligningsverdien på boliger rundt 23 prosent av markedsverdien, mens aksjers ligningsverdi er på 100 prosent før eventuelle skjermingsfradrag.

– Uansett om man er for eller mot formuesskatt, og uansett hva man mener skattenivået skal være, man må i hvert fall likestille investeringer i eiendom og næring, sier hun til avisen.

Regjeringens varslede skattereform er ventet nærmere jul i år.

Powered by Labrador CMS