Arbeidsliv

Åke Svensson presenterer årsresultet for 2009.

Slik går du fra sommervikar til toppsjef

Åke Svensson startet som sommervikar på Saab-fabrikken i Trollhättan. Etter hvert ble han sjef for hele greia.

Publisert Sist oppdatert

Åke Svensson var en av Saab's legendariske toppsjefer. I sju år – fra 2003 til 2010 – satt han i sjefsstolen, og økte eksportinntektene for bilfabrikken fra 8 til 17 milliarder svenske kroner, skriver nettstedet Chef.se.

Svensson begynte i Saab som sommervikar på 1970-tallet, og endte altså opp som toppsjef. Her er hans egne råd om åtte steg på den ultimate karriereveien:

  1. Høy arbeidsmoral er bedre enn å være stor i kjeften. Bruk mer tid på å gjøre en god jobb enn å skryte av at du gjør det.
  2. Si ja. Våg å ta en jobb selv om du nøler. Du vokser inn i rollen raskere enn du tror.
  3. Omgi deg med de beste. Hvis du ikke har den rette bakgrunn for neste jobb - sørg for å jobbe sammen med folk som er bedre enn deg på det. Lær deg å vokse inn i neste rolle.
  4. Arbeid for det samme. Vær en hjelp og en støtte internt i stedet for krige med kolleger eller sette opp båser. Tenk på hele organisasjonens beste, helt ned til den minste avdelingen.
  5. Selvutvikling. Være proaktiv med din egen karriere, ha vilje til å lære nye ting, gå fremover – det smitte over på karrierereisen.
  6. ... Men ikke glem å fokusere. Konsentrer deg om nåtiden. Altfor mange mennesker tenker på neste jobb på karrierestigen, i stedet for å gjøre sin nåværende jobb så godt som mulig.
  7. Ha flaks og sats på timing. Jo mer du samhandler med kolleger om prosjekter du er involvert i og med kundene du møter, jo større er sjansen for at flaks og rett timing oppstår.
  8. Alt i livet kan ikke planlegges. Noen ganger er det bare å bli med på turen og se hvor den ender for deg.
Powered by Labrador CMS