Samfunn

Hå gamle prestegård er ett av de mest kjente kulturminnene i Hå kommune.

Småkommuner best på kulturminnevern

Giske, Hå, Lærdal, Nedre Eiker, Sandnes, Skånland, Sveio, Sørum og Trondheim. I en kåring basert på KOSTRA-rapportering kommer disse kommunene best i en rangering gjennomført av Riksantikvaren.

Publisert Sist oppdatert

I undersøkelsen har Riksantikvaren, som er et direktorat underlagt Klima- og miljødepartementet, brukt data som kommunene selv rapporterer inn gjennom KOSTRA (Kommune-Stat-Rapportering)

Oversikten viser at mange kommuner har blitt flinkere til å rapportere sammenlignet med i fjor, som var første året Riksantikvaren gjennomførte kåringen. De ni kommunene som får full pott skårer høyt på spørsmål om kompetanse, registreringer, planer og bevilgninger til kulturminnefeltet.

Ett av målene med rangeringen er å motivere kommuner til å ta større ansvar for forvalting av kulturminnene i kommunen. Det er langt flere kommuner som har svart på kulturminnespørsmål til KOSTRA for 2014.

I fjor hadde omlag 35 % av alle kommuner i landet null poeng. Mange av disse hadde ikke rapportert. I år er det ifølge Riksantikvaren en klar forbedring, hvor antall kommuner med null poeng er redusert til 23 % av alle kommuner.

Men selv om svarprosenten er mye bedre, er null poeng den desidert største enkeltkategorien med 91 svar. På de neste plassene kommer: 2 poeng (83 svar), 3 poeng (55 svar), 5 poeng (48), 4 og 1 poeng (29 svar hver), 6 poeng (28), 8 poeng (27), 7 poeng (24).

Ingen av de største norske byene får null poeng. Oslo, Bergen og Drammen får 8, Kristiansand og Fredrikstad 6 og Stavanger 2. Riksantikvaren skriver at KOSTRA som kilde er usikker, ettersom flere kommuner ikke har rapportert på alle spørsmålene for 2014. Ubesvarte spørsmål er blitt gitt verdien null. Blant disse er Stavanger.

Kriteriene har vært:

• Har kommunen bevilget penger til kulturminne/kulturmiljø? (1 poeng)
• Har kommunen knyttet til seg egen kulturminnefaglig kompetanse? (2 poeng)
• Har kommunen utarbeidet en oversikt over verneverdige kulturminner/kulturmiljø? (3 poeng)
• Er kulturminne og kulturmiljø forankret i planer og fastsatt i juridisk bindende kommune(del)plan? (2 poeng. I planer eldre enn 2005: 1 poeng)
• Er det en økning i tallet på dekar som er regulert til vern av kulturmiljø eller kulturminne per 31.12? (1 poeng) Til sammen kan dette gi en toppskår på 9 poeng.

Powered by Labrador CMS