Europa

Gassmottaket på Melkøya utenfor Hammerfest.

Solberg fortsatt skeptisk til europeisk innkjøpsordning for gass

I et brev til lederen i Europarådet, Donald Tusk, skriver statsminister Erna Solberg at Norge fortsatt er svært skeptiske til en felles europeisk innkjøpsordning for gass.

Publisert Sist oppdatert

Et av de få elementene Norge tidligere har stilt seg kritisk til i energiunion-strategien, er forslaget om en felles innkjøpsordning for gass i EU. Mens EU ønsker å stå mer samlet i forhandlingene med Russland, mener Norge ordningen vil stride mot prinsippet om et fritt marked og skade konkurransen.

Som en av Europas viktigste gassleverandører vil en sterkere europeisk motpart i forhandlingene også kunne gå ut over norsk gass-omsetning.

Forslaget ble tidligere i år moderert til en midlere versjon, hvor felles innkjøp kun vil bli aktuelt i krisesituasjoner der hvor medlemslandet avhenger av én enkelt gasstilbyder og det er i samsvar med EUs konkurranserett og avtaleverket i Verdens handelsorganisasjon.

Men i et brev til lederen i Europarådet, Donald Tusk, gjentar statsminister Erna Solberg Norges negative holdning:

"Mens vi forstår bekymringen fra landene som er avhengig av en enkelt eksportør, er vi fortsatt svært skeptiske til ideen om en felles innkjøpsordning for gass fordi kan bidra til redusert konkurranse og være i konflikt med ønsket om å liberalisere kraftmarkedet."

Powered by Labrador CMS