Arbeidsliv

Sosiale egenskaper blir stadig mer verdifulle i arbeidsmarkedet

Ny forskning fra Harvard University-forsker har kartlagt hvordan de med velutviklede sosiale antenner vinner frem i lønnskampen.

Publisert Sist oppdatert

I en forskningsartikkel med navnet "The Growing Importance of Social Skills in the Labor Market" som fortsatt ikke er fagfellevurdert, har David J. Deming ved Harvard University forsøkt å undersøke hvorfor antallet nye, godt betalte jobber har stagnert i USA de siste femten årene.

Som de fleste kommentarer om arbeidsmarkedets fremtid skjeler også Deming til fremveksten av roboter. Han mener at datamaskiner og roboter takler stadig mer avanserte kognitive oppgaver, men fortsatt ligger overraskende langt bak oss mennesker når det kommer til å oppgaver som krever sosiale egenskaper.

Deming viser at jobber som krever høy sosial intelligens har tatt en større andel av lønnskaken siden 1980-tallet. Han finner også at veksten i nye arbeidsplasser og lønnsmuligheter har vært sterkest i sektorer som krever både sosial og konvensjonell intelligens.

En mulig konsekvens av sosiale egenskapers relative fremvekst, som Deming spekulerer i, er at det kan ha bidratt til å tette lønnsgapet mellom kvinner og menn de siste 30 årene. Årsaken skal ifølge forskeren være at kvinner har høyere sosial intelligens enn menn. Og hvem vet, kanskje vil denne trenden føre til et nytt lønnsgap om 30 år, denne gangen med motsatte roller for kvinner og menn.

Powered by Labrador CMS