Samfunnsansvar

Leder for Kirkens Bymisjons arbeidstilbud, Lønn som fortjent, Eli Svartdal viser frem tapetkortene som er laget av arbeiderne. De består av tapet som ellers ville blitt kastet, og selges på Barnas Hus sine butikker.

Sosiale entreprenører: Hjalp rusmis­brukere med å skape egne arbeidsplasser

Gjennom arbeidstilbudet Lønn som fortjent har 70 ansatte blitt til 224 entreprenører på tre år.

Publisert Sist oppdatert

For arbeidet ble Lønn som fortjent nominert til Årets sosiale entreprenører, en kåring arrangert av bedriften FERD. Anerkjennelsen har vært svært viktig for både de som leder og jobber i entreprenørskapsbedriften.

– Jeg begynte å gråte da jeg hørte at vi var nominert, sier leder for Lønn som fortjent, Eli Svardal.

Selv om det ikke ble seier i kåringen, føltes det som en seier for alle involverte. Svartdal forteller at arbeidstilbudet ikke har gått knirkefritt hele tiden. Det var først da de organiserte bedriften som et entreprenørskapstiltak at fremgangen skjøt fart.

– Vi startet opp i 2004,. Da var alle arbeidere ansatte. I 2012 var det lite jobber og mye uro i organisasjonen. Virksomheten var basert på inntekter, strenge regler og ting fungerte ikke som de skulle. Da gikk vi ut i markedet og begynte å selge inn tiltaket som et entreprenørskapsprosjekt til næringslivet, forteller hun.

\Vekst

Veksten i antall jobber hver uke har steget kraftg – fra 70 i 2012, til 224 i dag. Arbeiderne på Lønn som fortjent produserer blant annet notisbøker, kort, engler, tillegg til å utføre ryddetjenester i Oslo. Kvinnealternativet hjelper kvinner som sliter med å finne sin plass i et ordinært arbeidsmarked.

– Det var mange av våre arbeidere som hadde problemer med å utføre tjenestene vi tilbød, men da vi kom på ideen om at de kunne møte på et kontor og utføre andre arbeidsoppgaver bedret dette seg. Vi kom på ideen om å binde inn notatbøker i tapet, og det ble en suksess, forteller Svartdal.

«Alle kan noe. Det har vi bevist her»
Eli Svartdal

Skapte sine egne arbeidsplasser

Dette ga arbeiderne stabilitet. Materialer fikk de fra tapetfabrikken. Det skjedde noe med arbeiderne da de i realiteten ble en testgruppe uten lønn. Motivasjonen kom raskt da de skjønte at dette innebar muligheten til å skape sine egne arbeidsplasser.

– Da Deloitte kjøpte første opplag fikk prosjektet vind i seilene. Det innebar at arbeiderne fikk startkapital. Nå er de på jobb tre dager i uken, og verdigheten og stabiliteten deres har preget hverdagen deres i større grad. Her er det nå et arbeidsmiljø preget av gode samarbeidsrelasjoner, forteller hun.

Ikke lenger bare et hjelpetilbud

Svartdal forteller at entreprenørskapsinitiativet har bidratt til at Lønn som fortjent har gått vekk fra bare å være et hjelpetilbud til å bli et reelt arbeidstilbud.

– Alle kan noe. Det har vi bevist her. Vi er strenge på oppmøte, og folk blir sendt hjem dersom de er ruset. Gjør man en god jobb blir man belønnet deretter. Konsekvens og rettferdighet er nøkkelord for driften, forklarer hun.

Som sosionom er Svartdal vant med hjelp til selvhjelp-tankegangen, men vil påpeke at arbeiderne her får en økt livsglede og en bedre selvfølelse av å bygge opp en bedrift sammen som man også har en del av ansvaret for.

– De fleste her har aldri vært i et fellesskap eller utrettet noe sammen før. Det gjør noe med dem, sier hun.

Det ble ikke seier på Lønn som fortjent i FERDS Sosiale Entreprenører 2015, men bare å bli nominert føltes som en seier for alle involverte. Vinneren, bedriften Gammel Nok, er her flankert av kommunalminister Jan Tore Sanner og FERD-sjef Johan H. Andresen

Powered by Labrador CMS