Ledelse

Stadig flere arbeidsoppgaver blir automatisert

Bortimot fire av ti sjefer i en svensk undersøkelse melder om at arbeidsoppgaver er blitt automatisert bort.

Publisert Sist oppdatert

Rundt en fjerdedel av lederne i den samme undersøkelsen forteller at automatisering har ført til at tjenester har forsvunnet, samt til at arbeidsstokken er blitt redusert. Bare fem prosent av de 791 lederne som har deltatt tror imidlertid at deres egen jobb vil bli automatisert bort i løpet av de nærmeste årene.

Dette skriver det svenske magasinet Chef, som har gjennomført undersøkelsen i samarbeid med Manpower og Kairos Future.

Trendanalytiker Bengt Wahlström sier til Chef at den store utfordringen for ledere fremover blir å lede både menneske og maskin. Han er imidlertid mer pessimistisk enn lederne selv med tanke på lederyrkets fremtid. Analytikeren tror at vi vil få både færre ledere og færre fysiske medarbeidere i organisasjonene framover.

Det finnes imidlertid mange oppgaver som en robot ennå ikke klarer å ta seg av. Det være seg fingerferdighet, originalitet, kunstneriske evner, kreativitet, sosiale evner, omtanke og forhandling. Ifølge Wahlström er det muligens dette man vil kreve av lederskap fremover.

To studier, én amerikansk og én svensk, har konkludert med at annenhver jobb kan bli automatisert bort i årene som kommer.

Les mer om disse studiene her: Annenhver jobb kan forsvinne i løpet av 20 år

Powered by Labrador CMS