Samfunn

Demonstranter mot TTIP-avtalen i Berlin i helgen.

Sterke protester mot handelsavtale

Mens USA og EU forhandler videre om historien største handelsavtale, demonstrerer tusenvis mot avtalen i europeiske byer.

Publisert Sist oppdatert

Den niende forhandlingsrunden om den planlagte frihandelsavtalen mellom EU og USA – den såkalte TTIP-avtalen – starter i New York i dag. Hele uken skal forhandlerne diskutere innholdet i det som vil verdens mest omfattende omfattende handelsavtale noen sinne.

Men forhandlingene går ikke upåaktet hen. I flere europeiske byer trakk folk ut på gatene i høylytt protest mot TTIP i helgen.

Særlig i Tyskland er folk skeptiske. Over 200 ulike markeringer mot avtalen ble gjennomført bare i Tyskland. Til sammen skal det ha vært arrangert 600 protester rundt om i Europa i løpet av helgen.

I München deltok 23 000 mennesker i en demonstrasjon mot TTIP, mens 2000 dukket opp i Leipzig, 1000 i Stuttgart og 700 i Frankfurt.

Demonstrasjoner foregikk også i andre europeiske byer. I Brussel marsjerte mot avtalen, 1000 tok til gatene i Madrid og Helsinki, mens rundt 300 protesterte i Warszawa.

Handelsavtalen mellom EU og USA vil ikke bare kutte de allerede lave tollsatsen mellom de to kontinentene, men også omfatte et harmonisert regelverk som detaljert vil påvirke handel av varer og tjenester i svært bred forstand – TTIP vil omhandle alt fra Roquefort-ost til regnskapsregler, skriver nettstedet Quarz.

Aktivister i både Europa og til dels også i USA er overbevist om at mektige interesser vanner ut den jevne forbrukerens makt i de hemmelige forhandlingene.

Den mest omstridte delen av avtalen inneholder en klausul som tillater selskaper å saksøke regjeringer dersom nasjonal lovgivning legger begrensninger på andre lands handel eller adgang til nasjonale markeder.

Protester mot TISA i Norge

En annen stor handelsavtale som møter folkelig motstand er de såkalte TISA-forhandlingene om handel med tjenester. Forrige uke arrangerte aksjonistene i Attac over 20 markeringer mot TISA-forhandlingene over hele Norge.

I en krionikk i Dagbladet skrev lederen i Attac Norge følgende i helgen:

«Norge er med i forhandlinger om en ny stor handelsavtale som kommer til å begrense det politiske handlingsrommet til våre egne folkevalgte. Trade in Services Agreement (TISA) er avtalen som skal begrense hva slags politikk vi skal ha for tjenestesektoren vår i all framtid. Forhandlerne sitter i Genève denne uken, uten at politikerne har et ord med i laget. Forhandlingsdokumentene er hemmelige».

Det store stridsspørsmålet i TISA er en klausul som sier at dersom et land tillater fri handel med en type tjenester, så kan ikke dette reverseres. Det innebærer at dersom en regjering tillater for eksempel fri handel med en type helsetjeneste, så kan ikke neste regjering gå tilbake på det senere.

Den norske regjeringen hevder at norske helsetjenester ikke under noen omstendigheter vil bli en del av TISA.

Her kan du lese mer om både TTIP og TISA:

Her får du et Lynkurs i verdenshandel

Les om hvorfor TTIP og TISA er viktige for Norge her.

Og sjekk ut hvorfor SVs Bård Vegar Solhjell er kritisk til regjeringen her.

Powered by Labrador CMS