Samfunn

Bydel Ullern i Oslo skal lede nabolagsprosjektet som tester grensene for tillit og ansvar i offentlig sektor.

Straks duket for tillitsprosjekt i Oslo

I disse dager kommer endelig prosjektleder for nabolagsprosjektet på plass. Det skal teste hva som skjer når pleiere får styre mer selv.

Publisert Sist oppdatert

I Danmark har økt tillit til ansatte i offentlig sektor vært en suksess. Det har gjort at flere politikere i Norge, kanskje særlig på venstresiden, har tatt til orde for å innføre lignende tiltak også i Norge.

Etter at det i vår kom meldinger om at fire bydeler i Oslo skulle delta i et prøveprosjekt der ansatte i hjemmetjenesten skal bruke eget skjønn til å gi hjelp etter behov, ble det veldig stille om prosjektet da kommunevalget nærmet seg. SV-lederen Lysbakken uttalte i mai til Dagsavisen at han trodde at byrådet forsøkte å lage et annet prosjekt enn det man hadde innført i Danmark.

Mens det i utgangspunktet var en bydel på østkanten av Oslo som skulle lede det såkalte nabolagsprosjektet, er det plutselig bydel Ullern som har tatt over ansvaret for programmet som er basert på den nederlandske Buurtzorgmodellen, hvor et team pleiere selv organiserte arbeidet sitt rundt pasientinvolvering og utstrakt bruk av nettverk og nærmiljø. Dette er riktignok ikke det samme som hva SF-politikeren Ninni Thomsen ledet frem i København, men hovedingrediensene er de samme: mer tillit og mindre stoppeklokke.

I en nederlandsk brukerundersøkelse ga brukerne ordningen 9,5 av 10 mulige poeng fordi de var fornøyde med løsningen. Forskerne Karen Monsen og Jos de Blok publiserte i 2013 en forskningsartikkel om effekten av Buurtzorgmodellen. Der kunne man vise til 6,4 prosent høyere produktivitet og at administrative kostnader og sykefravær ble halvert. Det samme ble gjennomtrekken av ansatte. Pasientene ble også raskere friske.

Men selv om progammet er satt på vent, kan bydel Ullern nå opplyse om at en prosjektleder er ventet å komme på plass i disse dager.

Hun eller han skal utforske mulighetene for å skape en helt egen Oslo-modell hvor ansatte får mer ansvar og tillit i jobben, men mer kan ikke bydelen si, prosjektet har rett og slett ikke kommet lenger.

Etter kommunevalget er det duket for et rød-grønt byråd i Oslo, kanskje også med forslagsstiller SV på laget. Det vil kunne være med å utforme nabolagsprosjektet videre.

Powered by Labrador CMS