Nyskaping

Såkalte SuperGroups kan effektivisere kreativitetsarbeidet ditt, hevder gründer Eva Sjøwall.

– Supergrupper gir kreativ suksess

Eva Sjøwall er med i en av flere supergrupper av høyt kvalifiserte og trente forbrukere med kreativ bakgrunn. De skal bidra i den kreative prosessen hos bedrifter som utvikler produktene sine.

Publisert Sist oppdatert

Selskapet Research International har arbeidet med kreativitet for bedrifter i over 30 år. Virksomheten har knyttet til seg kreative personer, såkalte SuperGroupers, for å gjøre blant annet produkt- og idéutviklingsarbeid for norske bedrifter de siste årene.

– Fellestrekkene i prosessen er heterogene grupper, kreativitet, inspirasjon, lek og løssluppenhet sammen med strukturerte metoder for idétilfang og konseptutvikling, sier Eva Sjøwall.

Hennes rolle er å delta som en kreativ forbruker sammen med representanter fra kunden.

– Jeg kommer utenfra og har andre tanker om firmaet eller produktene. Det er en fordel for kunden å kunne løsrive seg fra godt innarbeidede tanker om hva deres bedrift eller deres produkt står for, sier hun.

Kreative omgivelser

Prosessene gjennomføres alltid i omgivelser som stimulerer til kreativitet. Gruppen består av SuperGroupere, kundeteam, folk fra Research International og eksterne eksperter. Sjøwall forklarer hvordan den kreative prosessen foregår i praksis:

– Idéutviklingen starter før vi møtes i gruppen. Som en liten hjemmelekse får vi spørsmål som får tankene til å fokusere på produktet som skal utviklies eller fornyes. Det kan være nye smaker på matvarer, helt nye produkter eller utvikling av magasiner. Disse spørsmålene tvinger deg til å ta stilling til alt fra hva man liker/ikke liker og hva som kan gjøres for å gjøre produkter synligere, sier hun.

Det er en viktig del av gruppedynamikken at alle er forberedte. Ofte blir du først klar over egne tanker når du setter ord på dem. Innspill fra andre i grupper setter deg inn på nye spor.

– Under slike idédager er humor, moro og lek viktig for å fjerne barrierer og prestasjonsangst, sier Sjøwall.

  • Ikke vær selvkritisk i oppstartsfasen
  • Prøv å samle kollegaer eller venner til å utvikle ideer
  • Sett av tid til idéfasen uten distraksjoner
  • Skru av telefonen og noter alle ideer
  • Bruk alle tilgjengelige virkemidler
  • Se i aviser, magasier og tidsskrifter
  • Vent med å rydde i ideene til slutten av prosessen

For å komme frem til gode ideer brukes flere teknikker og virkmidler:

  • Gruppen sitter i en sirkel hvor én person er ordstyrer
  • Ingen får lov til å snakke i munnen på hverandre
  • Én noterer og nummererer alle ideene på store ark som henges opp i rommet
  • I lokalet finnes det flere ting som skal gi visuell inspirasjon. I noen tilfeller kan du for eksempel ha leker midt i sirkelen. Disse kan plukkes opp for å illustrere poenger eller gi assosiasjoner
  • Bilder av mennesker og dyr er andre elementer som kan brukes for å få nye ideer, eller ideer til utvikling
  • Rollespill, på bakgrunn av bilder av ulike personligheter

Kilde: Eva Sjøwall

Bilder

Eva Sjøwall eksemplifiserer viktigheten av å bruke bilder til å komme på nye ideer:

– Hva slags liv lever denne damen med skaut, og hvilke produkter vil hun ha? Det er typiske spørsmål vi stiller oss. Poenget med dette er å skape innlevelse i målgruppen. Når du jobber med idéprosesser, er det viktig å formulere umiddelbare assosiasjoner. Alt skal noteres. Det finnes ingen dårlige ideer, og ingen ting skal forkastes i denne fasen, sier hun. Negativitet straffes. Er du for skeptisk, får du en negativitetshatt. Den negative må sitte med denne på i noen minutter. Når idéutviklingsfasen er over, går alle i gruppen rundt med røde lapper og setter disse på de ideene de har mest tro på. Disse ideene blir videreutviklet.

Nyttig gründerverktøy

Eva Sjøwall er grafisk designer med utdannelse fra Kunsthøgskolen i Oslo. Hun har lang erfaring med kreativt arbeid. Og er gründer.

– Jeg har drevet designbyrået Sjøwall og Sjøwall AS i fem år. De kreative prosessene vi gjennomfører i SuperGroups har jeg tatt med meg i mitt daglige arbeid. Design og idé henger tett sammen. Jeg benytter meg ofte av disse teknikken for å kunne tenke ubegrenset. Da finner jeg kundens fortrinn og hvordan jeg skal formidle dette som designer. Det er en fordel å være flere enn én i disse prosessene, fordi ideer ofte bygger på hverandre. De tvinger deg til å formulere egne tanker. 1+1=3, sier hun.

Sjøwall har i tillegg startet bedriften MEM of Oslo. Den leverer merkevareprodukter som bygger på produkter som allered finnes på markedet, men som presenteres i et nytt konsept.

– Et av våre produkter er "gave og postkort i ett". Kort fortalt er det babybody-er som er komprimert ned i postkortstørrelse. Disse kan man skrive adresse og en hilsen på, sette på et frimerke og sende til nybakte mødre. Idémyldring gir en mulighet til å overraske seg selv. Ideene forandres underveis, og gir dermed et bedre sluttprodukt, avslutter Sjøwall.

Powered by Labrador CMS