Ledelse

Egil Rasmussen og Anna-Lena Rikardson i Skillnad.

Teamutvikling: Vil utfordre ­konsulent-Norge

Ved hjelp av digitale team- og lederutviklingsverktøy ønsker bedriften Skillnad å påvirke det norske markedet for teamutvikling til å bli mer fokusert på målbare resultater.

Publisert Sist oppdatert

Bedriften har utviklet digitale verktøy for å støtte opp under den langsiktige utviklingen av grupper og team samt utvikling av individuelt lederskap.

Det svenske selskapet har nå etablert et datter­selskap i Norge, og ønsker å utfordre konsulent-Norge og bedrifter på prosess og vitenskapelig baserte målinger av grupper og teams leveranse i forhold til resultat, kvalitet og trivsel, forteller Norge-sjef, Egil Rasmussen.

– Da jeg kom i kontakt med Jörgen Jonsson, leder i svenske Skillnad AB, forsto jeg raskt at bedriften hadde et annet fokus på målbarhet av team enn vi har i Norge, forteller Rasmussen.

Internasjonalt samarbeid

Siden 2008 har Skillnad AB jobbet tett med Dr. Susan A. Wheelan, som er en av de ledende forskerne i verden når det gjelder effektive team. Det er hennes modeller og forskningsresultater som er grunnlaget i prosessen for gruppers utvikling og samarbeidseffektivitet. Ifølge Anna-Lena Rikardson i Skillnad AB er bedriften det eneste svenske selskapet som har fått tillatelse til å utvikle en digital målemetode med et digitalt støttesystem for grupper, basert på Wheelans forsknings­resultater.

– Hun gjorde om på teamutviklingsbransjen i Sverige, først og fremst fordi hun presenterte metoder som kunne måle hvor arbeidsgruppene befant seg, og hvordan de konkret kunne utvikle seg. Da dette skjedde, eide plutselig ikke konsulent­bransjen svarene lenger, forklarer hun.

Bedriften bestemte seg for å bli best i Sverige på teamutvikling, ved hjelp av Wheelans metoder. I samarbeid med forskeren ble prosesser testet og utprøvd. De digitale støtteverktøyene som brukes i dag: Teambook og Mebook, ble lansert.

Siden møtet med Susan Wheelan i 2008, har Skillnad fått mye å gjøre. I dag gjennomfører bedriften med tre ansatte 80 utviklingsprosesser med konsulenter årlig, og har vært igjennom et hundretalls prosjekter med teamutvikling.

Teamutvikling

For at team skal kunne utvikles, må resultatene av utviklingen kunne måles. Skillnad anbefaler å måle gjennom et såkalt GDQ-spørreskjema (Group Development Questionnaire, red. anm.).

GDQ gir et bilde av gruppens effektivitet sammenlignet med et stort antall andre grupper. Det viser hvor gruppen setter sitt fokus, og hvilke spørsmål gruppen behøver å arbeide med for å utvikles videre. Resultatene handler om gruppen som helhet og vurderer ikke individer. Fokuset ligger på gruppens felles ansvar for sin utvikling, på medarbeiderskapet så vel som på lederskapet. Spørsmålformularet består av 60 spørsmål som til sammen fanger inn gruppens samlede opplevelse av styrker og behov.

Metoden Skillnad benytter seg av innebærer lite seminarer og møter, og tar seks måneder. Verktøyet Teambook går ut på systematisk å følge opp det du har blitt enig om å bidra med overfor teamet ditt. Dette gjøres gjennom ved å følge en handlingsplan, som blir fulgt opp digitalt. ­Mottakerne får spørreskjemaer på e-post som må besvares. Uken etter får de en oversikt over hvordan de ligger an i forhold til avtalt aktivitet. Det er små oppgaver på gruppenivå som skal løses.

– For å fastholde det som besluttes av teamet , er det nødvendig å følge opp teamets beslutninger gjennom flere måneder. For å oppnå adferds­forandringer, kan du benytte det digitale støttesystemet. Da vil gruppen eller teamet få digital støtte i form av oppfølginger, mail fra veilederen, og oppgaver med utfordringer i forhold til teamets modenhet, for å oppmuntre og fokusere på forandring, forklarer Rikardson.

Ifølge Egil Rasmussen er det norske markedet foreløpig mer individorientert, og er ikke så opptatt av å se på hva gruppen skal levere i forhold til sitt oppdrag som gruppe.

– Det blir ofte stille når vi spør ledere om dette, sier han.

Lederutvikling

Skillnad har også utviklet Mebook, som er et personlig utviklingsverktøy med fokus på lederskap. Verktøyet støtter muligheten til å gjennomføre egne 360 graders evalueringer, løpende oppfølginger og oppgaver å jobbe med mellom utdanning eller coaching.

– Begge verktøyene kan tilpasses bedriftens virksomhet, sier Anna-Lena Rikardson.

Lederverktøy

Gruppers ulike utviklingssteg

Steg 1: Trygghet og tilhørighet

Mål å nå:

  • Tydelige mål og roller
  • En følelse av tilhørighet
  • Kommunikasjon som bygger samarbeid
  • Lojalitet for gruppen
  • Miljø hvor alle kjenner seg trygge til å komme med idéer og forslag

Steg 2: Opposisjon og konflikt

Mål å nå:

  • Reelt felles syn
  • Felles mål
  • Felles vurderinger
  • Felles operative prosesser

Steg 3: Tillit og struktur

Mål å nå:

  • Tillit og struktur
  • Skap grunnlag for positive relasjoner i teamet
  • Modne diskusjoner rundt roller og organisatoriske prosesser
  • Konstruktiv konflikthåndtering

Steg 4: Effektivitet

Mål å nå:

  • Utfordre og utvikle
  • Langsiktige bevisste beslutninger
  • Benytt konflikter til utvikling
  • Steg 5: Gruppens oppløsning

Steg 5: Gruppens oppløsning

Mål å nå:

  • Oppsummering
  • Feedback
  • Hold «seremonier»

Dr. Susan A. Wheelan, Integrated Model for Group Development

Powered by Labrador CMS