Ledelse

Tips til nattarbeidere

Å jobbe når andre sover kan være en utfordring på mange måter; også i matveien.

Publisert Sist oppdatert

Den naturlige døgnrytmen forstyrres når man jobber natt, og for de fleste er ikke det så enkelt å håndtere. Ifølge en artikkel hos arbeidstilsynet.no er det faktisk ikke alle som klarer det. Av 100 personer som begynner med nattarbeid, vil 10 trives med å jobbe natt, skriver de. 20 klarer det ikke og slutter hvis de kan. 70 klarer å holde ut på et vis.

Det er ikke bare søvnrytmen som forstyrres ved nattarbeid, også måltidsrytmen kommer ut av kurs. Ifølge ingenjorskarriar.se peker da også forskning i retning av at jo mindre man spiser om natten, jo bedre.

Arne Lowden fra det svenske Stressforskningsinstitutet uttaler til ingenjorskarriar.se at trikset er å opprettholde en så normal måltidsrytme som mulig, selv om man jobber natt. Han anbefaler frokost før du går å legger deg etter nattskiftet, og middag på kvelden før du går på jobb.

Lowden legger med andre ord ikke opp til noen tunge biffmiddager eller gatekjøkkenmåltider på nattestid.

I løpet av natten anbefaler han kun et par lette mellommåltider, det være seg en salat, vegetarisk suppe eller kanskje yoghurt og kokt egg. Hurtigmat med høyt energiinnhold er nei-mat. Det samme er kaker og godteri. Velg heller frukt og nøtter, lyder ekspertens råd.

Powered by Labrador CMS