Ukeforum: Infrastruktur for digital verdiskapning

Kvaliteten og utbredelsen av landets infrastruktur er avgjørende for å sikre langsiktig verdiskapning. Dette gjelder alt fra vei, bane, havneanlegg, flyplasser til energiforsyning – og ikke minst det digitale transportsystemet av fiberkabler. Som et land med et av verdens høyeste kostnadsnivå, er all slik infrastruktur essensielt for å sikre vår fremtidige velferd.

Publisert Sist oppdatert

I følge OECD utgjør verdiskapningen fra internett i dag gjennomsnittlig 5,5 prosent av bruttonasjonalprodukt i verdens 20 rikeste land. I USA, som leder an i utviklingen, utgjør denne verdiskapningen mer enn 12 prosent av brutto nasjonalprodukt, og øker år for år. Den digitale infrastrukturen har en tilsvarende rivende utvikling.

Tingenes internett, internett for alt og «Big Data» er de nye sterke utviklingstrendene i den digitale verdenen. Dette innebærer at nærmest alt vi kan tenke på av produkter og tjenester vil være tilkoblet internett i løpet av få år. Konsekvensen av dette er at trafikken på internettets transportsystem (fiber) vil øke eksponentielt i årene som kommer.

Skal vi som nasjon posisjonere oss for fremtidens vekstområde og ta del i den digitale verdiskapningen, er vi nødt til å ha en effektiv digital infrastruktur. Denne grunnmuren består av moderne datasentre, og gode oppdaterte transportsystemer for de digitale produktene.

Norge har i dag den svakeste nasjonale fiberinfrastrukturen av de nordiske landene, særlig når det gjelder fiberkapasitet for transport av store datamengder, både internt i Norge og til utlandet.

Historisk sett har infrastruktur som vei, vann, tele og strøm blitt bygget av det offentlige. Nå er det private aktører som uten kostnader for det offentlige bygger den viktige nye infrastrukturen, og patetisk nok støter man da på masse hindringer. Rigorøse graveforskrifter som varierer fra kommune til kommune. Gebyrer og intrikate regler for å få lov til grave i kommunal grunn er i ferd med å sette en effektiv stopper for fiber til hele landet. Bergen har nylig innført nye regler som er sjokkerende detaljert og byråkratisk, og fører helt klart Bergen opp på verstinglisten over Norges kommuner. Flere bredbåndsaktører har gitt beskjed om at man ikke ønsker å bruke tid på Bergen etter at de nye reglene ble innført.

Politikerne i Bergen har glemt å tenke helhetlig. De høye graveprisene og byråkratiet som er blitt innført er en totalt feilslått politikk. Bergen trenger fiber, ikke hindringer, og vi trenger nasjonale regler som legger til rette for utbygging av fiber. Regjeringen har løst problemet for statlige veier, men det er i kommunene problemet et størst. Samferdselsminister Solvik Olsen har prøvd med gulrot og oppfordringer om å legge til rette for utbygging av fiber, men lokale veisjefer og rådmenn lar seg ikke styre så lett. Det må rett og slett hardere lut til. Nå kommer EU med klare regler for å fjerne hindringer for utbygging av digital infrastruktur. Norge og regjeringen må følge etter. Vi må ha et regelverk for hele Norge. Høye kostnader for å fremføre fiber gir igjen høye bredbåndskostnader for brukerne. Inklusive norske kommuner. Prisene i det norske markedet er 3 til 10 ganger over nivået i resten av Skandinavia og Europa. Er dette fremtidsrettet og verdiskapende for Norge?

Tilnærmet all datatrafikk går i dag gjennom Sverige. Hva om Sverige trenger mer kapasitet selv – hva skjer da med norsk datatrafikk?

Statnett har vedtatt å investere cirka 17 milliarder kroner i å legge ny kraftkabel på 1400 MW til Tyskland og et tilsvarende beløp for også å legge en kraftkabel til Storbritannia. Statnett er et statsforetak underlagt Olje- og energi-departementet. Deres mandat er å bygge og drifte samfunnsnyttig el-infrastruktur. I et moderne samfunn er det den nasjonale fiberinfrastrukturen som gir oss mulighet til å foredle råvaren strøm til et høyere verdsatt produkt på verdensmarkedet.

Det er dyrt å legge dedikerte fiberkabler over Nordsjøen, men gjøres det i sammenheng med legging av de nye kraftkabelen til Tyskland kan Norge som nasjon spare 150 til 200 millioner kroner. Statnett har vært lydhøre og har utredet muligheten, men igjen det er politikerne som bestemmer. Hvordan er det med handlekraften, Erna? En slik mulighet bør ikke gå fra oss til å sikre Norge en robust infrastruktur som vil dekke fremtidens behov og sikre fremtidig kommunikasjon både for offentlig og privat sektor.

Norge trenger ny fiber, det betyr bedre, billigere og raskere tilgang til verdensmarkedet for norske IT-leveranser, fremtidens produkter og tjenester. Og det gir helt nye muligheter for gigantetableringer i en ny grønn kraftkrevende industri i Norge. Norge vil trenge ny verdiskaping og da må politikerne faktisk legge til rette for det som er vår tids viktigste infrastruktur.

Dette er først og fremst nasjonal politikk, men snart er det kommunevalg. Kan sittende regime i Bergen, eller Sandnes og andre kommuner leve med at de ikke ønsker å fremme utbygging av fiber til folket? Kan førstelistekandidater leve med at det er en eller annen veisjef eller teknisk etat i kommunen som setter stopper for utbygging av fiber i kommunen? Dessverre ser vi en total manglende forståelse fra mange politikere når det gjelder fremtidens infrastruktur og hva som må til for å skape nye arbeidsplasser, lønnsomme bedrifter og en effektiv kommunal sektor. Også kommune-politikerne må styre. Og i dette tilfellet må de ta tak i ørene til de lokale veisjefer som uttaler at ingen får grave i min vei. Det er på tide å legge til rette for fremtidens digitale infrastruktur. Og på tide at politikerne innser hva som må til.

Powered by Labrador CMS