Samfunn

Hovedbygget, NTNU

Universitetsfusjon kan gi mer byråkrati

Forskning på tidligere fusjoner i skandinaviske forskningsinstitusjoner tyder på at fusjoner i høyere utdanning vil føre til flere byråkrater.

Publisert Sist oppdatert

Fysikkprofessor Bjørn Jamtveit har, basert på sin egen forskningsartikkel "Scaling properties of European research units", hjulpet Klassekampen med å regne ut hvor mange ekstra byråkrater et nytt fusjonert stor-NTNU må ha. Svaret er 530.

Forutsetningen er at fusjonen følger samme tendens som Jamtveit har identifisert i tidligere forskningsinstitusjoner. Han har påvist at historisk har byråkratiet ved forskningsinstitusjoner vokst raskere enn vitenskapelige stillinger ved fusjoner.

– Alle målinger tyder på at det ligger en underliggende mekanisme som gjør at du ender med mer utgifter til støttefunksjoner og mindre til vitenskapelige produksjon, sier Jamtveit til Klassekampen og legger til at det ikke er snakk om en naturlov og at NTNU kan velge annerledes.

Hovedtillitvalgs for Tekna NTNU, Øystein Risa, synes bruken av formelen er litt spekulativt, men tror likevel utviklingen i store trekk vil følge Jamtveits spådom.

Rektor Gunnar Bovim ved NTNU har ingen planer om å ansatte flere byråkrater.

– Det er mulig Jamtveit har funnet en trend, men det er ikke en naturlov. Vi har en ambisjon om ikke å øke administrasjonen som følge av fusjon. Vi skal ha en sunn balanse mellom forsknings- og administrativt ansatte, sier han til avisen.

Powered by Labrador CMS