Ledelse

Usikre på om de vil ansette tidligere ledere som medarbeidere

Når en leder søker en stilling som vanlig medarbeider, blir søknaden ofte møtt med en viss skepsis, viser dansk undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

Den danske organisasjonen Lederne og analyseselskapet YouGov har sluppet tall fra en ny undersøkelse der i overkant av 7000 ledere er blitt spurt om de er klare for å ta en jobb som alminnelig medarbeider hvis de skulle miste sin nåværende jobb.

42 prosent svarer «ja, helt sikkert», mens litt flere - 44 prosent - drar på det og svarer «ja, kanskje». 14 prosent svarer et klart «nei».

Men hva skjer når ledere søker medarbeiderjobber? Vil arbeidsgiverne ha dem? Det er litt usikkert, avslører svar fra drøye 4900 ledere i undersøkelsen.

På spørsmålet «Kunne du forestille deg at du ansetter en tidligere leder i en stilling som alminnelig medarbeider?», svarer et mindretall - 37 prosent - et klart «ja, helt sikkert». 57 prosent svarer «ja, kanskje». Flertallet heller med andre ord mot ja, men de er ikke helt sikre. 7 prosent svarer nei.

– Fordommer

Ledelsesrådgiver hos Lederne, Michael Uhrenholt, sier i en kommentar på Ledernes hjemmesider at han synes det er ergerlig når lederes ønske om å ta et steg nedover på karrierestigen møtes med fordommer og blanke avvisninger. Han mener at gevinsten ved å ansette en leder som medarbeider som regel er stor. Han viser til at mennesker med ledererfaring i utgangspunktet har god forretningsforståelse og sterk lojalitet overfor virksomheten de blir ansatt i. Ledere er dessuten selvgående, og har ifølge Uhrenholt ofte evnen til å være en god sparringspartner for nærmeste leder.

Rådgiveren tror at frykt for å ansette ledere som medarbeidere til dels handler om en frykt for å ikke kunne motivere og utfordre vedkommende, men også om en frykt for at den jobbsøkende lederens egentlige motiv er et ønske om å ville stjele jobben til nåværende leder.

Powered by Labrador CMS