Ledelse

Utformingen av kontoret påvirker antallet konflikter

Det viser en ny studie fra KTH i Sverige.

Publisert Sist oppdatert

Størst risiko for konflikter på kontoret er det i såkalte kombikontorer. Det vil si kontorer der man har personlige arbeidsplasser, men ulike jobbmiljøer på samme kontor og høy grad av gruppearbeid.

– I kombikontor tror vi at det faktum at man jobber i team i denne typen kontorer har negativ påvirkning på konflikter, da gruppearbeid i seg selv viser seg å lede til konflkter. Det ligger så å si i sakens natur at mennesker har ulike oppfatninger, sier arkitekt og forsker Christina Bodin Danielsson i en artikkel om studien på hjemmesidene til KTH (Kungliga Tekniska Högskolan).

Danielsson er arkitekt, samt forsker på Arkitekthøyskolen ved KTH og Stressforskningsinstituttet ved unversitetet i Stockholm. Hun står bak flere studier av kontorer, og har denne gangen jobbet sammen med forskere fra Stressforskningsinstituttet og Mälardalens högskola.

Forskjell på kvinner og menn

I den nye studien finner de at menn er involvert i flere arbeidsplasskonflikter enn kvinner, men at kvinner påvirkes mer av kontortype. Menn påvirkes ifølge Danielsson også av typen kontor de jobber i, men hos menn ser det ut til at andre faktorer enn kontortypen har større betydning for konfliktnivået.

Blant kvinnene fant de flest konflikter i de to aktivitetsbaserte kontortypene; kombikontor og fleksibelt kontor. I to kontortyper havnet imididlertid kvinner sjeldnere i konflikter enn menn gjorde. I mellomstore kontorer var 8,3 prosent av kvinnene og 11,9 prosent av mennene involvert i konflikter. I store, åpne kontorlandskap gjaldt det samme for 8,1 prosent av kvinnene og 17,4 prosent av mennene.

Studien viser for øvrig at betydelig flere kvinner enn menn lot seg forstyrre av ulyder på kontoret. Det gjaldt i små, mellomstore og store, åpne landskap.

I alt 5229 personer deltok i kontorstudien.

Powered by Labrador CMS