Ledelse

Utydelig og tamt forslag til ny pensjonsordning

Selv om den store pensjonsreformen ble gjennomført for noen år siden, er det fortsatt elementer som ikke er avsluttet. Et av disse knytter seg til spørsmålet om «det er ønskelig og eventuelt mulig å etablere en form for ytelsesbasert kollektiv alderspensjon tilpasset ny alderspensjonsopptjening i folketrygden», skriver Arnfinn Korsmo, leder i YS-forbundet Negotia.

Publisert Sist oppdatert

Dette spørsmålet fikk Banklovkommisjonen vinteren 2013 i oppdrag å utrede. Kommisjonens arbeid ble ferdig i april i år og er nå på høring med frist i august. Negotia har allerede gått grundig gjennom forslaget. Det første vi legger merke til er at høringsdokumentet er preget av større intern uenighet enn tidligere utredninger.

I mandatet til Kommisjonen var det gitt klare føringer for rammene av et nytt ytelsesprodukt. Disse rammene har ut fra vårt synspunkt begrenset kommisjonens muligheter i sitt arbeid og dermed resultat. Negotia mener at det også i fremtiden er viktig at det fortsatt vil være mulig å velge en tjenestepensjonsordning som er forutsigbar om pensjonens størrelse, som reduserer risiko for svingninger i avkastning og som gir livsvarig utbetaling. Innretningen i forslaget som nå er lagt frem, kan imidlertid føre til at nivået på fremtidig pensjonsutbetaling blir usikkert.

Utviklingen de siste årene viser at innskuddspensjon er den mest anvendte og voksende tjenestepensjonsordningen. Totalt sett har bildet av alternative tjenestepensjonsordninger utviklet seg til å bli mer uoversiktlig og komplisert. Negotia stiller seg derfor tvilende til at den foreslåtte ytelsespensjonsordningen vil være formålstjenlig eller et reelt alternativ valg. Vi mener det er viktig at det i fremtiden utvikles muligheter innenfor dagens ordninger slik at ansatte sikres gode alternativer. De må gi økonomisk sikkerhet og åpne for økt mobilitet i arbeidslivet uten at nivået for fremtidig pensjon svekkes grunnet jobbskifte.

Så langt Negotia kan se foreslår Banklovkommisjonen en ordning hvor innskuddet i opptjeningsfasen vil være basert på en beregnet ytelse på utbetalingstidspunktet. Isolert sett kan dette være et godt utgangspunkt. Negotia tror imidlertid at ved i tillegg å innføre levealdersjustering, så vil det til sammen kunne medføre en usikkerhet på fremtidig ytelsesnivå ved utbetaling.

Den foreslåtte ytelsesordningen fremstår dermed ikke som et godt alternativ til dagens ordninger.

Powered by Labrador CMS