Ledelse

Båtfolk er hyggelige. Det gir oss lyst til å holde på med dette, sier Svein Tore Bendiksen. Han driver Sætre Marina.

Været avgjør alt

– Vi driver på 11. året og er den som har drevet marinen på Sætre lengst. Vi har holdt ut. Det har kostet oss sparepenger i mange dårlige år, sier Svein Tore Bendiksen.

Publisert Sist oppdatert

Han er daglig leder på Sætre Marina i Hurum, Buskerud.

– Været betyr alt, sier han. – Jeg kan gå ut på verandaen så ser jeg hva slags omsetning jeg får den dagen.

Dårlige somre kan fort bety underskudd. Godt vær gir overskudd, men det har vært smalhans i mange år på rad, ifølge Bendiksen. I fjor var det knallsommer, og dermed et godt år for marinaen.

– På godværsdager kan det være kaotisk, sier Bendiksen.

Han beskriver marinaen som middels stor.

I år henger de godt etter fordi våren var dårlig. Bendiksen tror det kan bli et lite overskudd i år.

– Det kommer an på høsten. Skinner sola, kommer folk. Er det skyer, må temperaturen minst opp i 20 grader.

Familiebedrift

Han har store deler av juli haltet rundt på krykker etter å ha snublet utenfor butikkdøren i marinaen. Akillesen ble revet over. Dårlig timing midt i høysesongen, ler han.

– Vi satte inn ekstra folk og sjonglerte med ferielistene, så det går, sier han.

11 personer er sysselsatt i marinaen. Syv jobber på brygga. De tar i mot båter og fyller drivstoff. Fire deler på å være i butikken. Fem familiemedlemmer er involvert i driften. Mens Bendiksen er daglig leder og holder styr på vareflyten. Svigersønnen er styreleder og største eier. Ellers er det ungdom fra Sætre som jobber her.

– Det er populært å jobbe her. Som en av ungdommene sa: Det kommer så mange flotter jenter i land, så jeg trenger ikke lønn for å jobbe her. Han fleipet. Vi er veldig fornøyd med ungdommen. Mange jobber her år etter år.

Selger best

Marinaen har en båtbutikk der du kan få kjøpt det meste.

– Vi skaffer nesten alt til båten selv om vi ikke skulle ha det i butikken, sier Bendiksen, – unntatt store motorer. Det går mest i sjakler, vester, tauverk og den slags. Is og brus går også bra i eget kioskutsalg. Vi selger litt elektronikk, men ikke så mye. Vi kan ikke kjempe mot de store i pris der.

Firmaet bygget et stort båtverksted for noen år siden, men som han sier: – Det var midt i finanskrisa. Nå formidler han verkstedtjenester til Drøbak og Slemmestad, og noen ganger til Holmsbu.

Admiralen Restaurant ligger i samme hus. Det gir noen ekstra kunder til marinaen, men Bendiksen mener at restauranten har større nytte av dem enn de har av den.

Det er ikke bare båtutstyr og tjenester på bryggekanten som opptar hverdagen til de som driver marinaen. Langveisfarende båtgjester skal ha vann, strøm og muligheter til dusje, vaske klær og gjøre sitt fornødne. Disse bekvemmelighetene får de på marinaen.

– En del rengjøringsarbeid er det med det. Det skal være rent og pent, og lukte godt. Vi maler og rundvasker lokalitetene hvert år, sier Bendiksen.

Gjester

Bekvemmelighetene er inkludert i havneleien. 200 kroner døgnet for båter inntil 35 fot, 220 for fartøy som legger beslag på 45 fot av bryggeplassen, og 280 kroner for større båter.

– Prisene har stått slik i mange år, sier Bendiksen.

Han forteller at de har 20 gjesteplasser. I tillegg kan de benytte ledige båtplasser til båtforeningen ved siden av når eierne er ute på ferie med båten.

– I går var det 14 seilbåter fra en svensk seilforening på besøk, sier Bendiksen.

Av utlendinger som legger til kai er det mest svensker og dansker, og noen tyskere. Men nordmenn er i soleklart flertall.

Rett ved siden av har Hurum havn bygget en brygge på 180-190 meter, med gjesteplasser. Havneområdet er godt skjermet for vær og vind. Best merker båtførerne vinden når det kommer fra nord.

Det er på langt nær bare tilfeldige båtgjester som er kunder på Sætre. Det kryr av hytter her, og mange fastboende. Sætre er en liten plass i vekst. Bendiksen fastslår at han har mange faste kunder.

Fast pris

Han forteller at det ikke er havneavgiften som bidrar mest til bunnlinjen i regnskapet. Det er det butikken som gjør. I gode år, hvor drivstoffssalget kommer opp i stor volumer, bidrar også det til å holde tallet på bunnlinjen på plussiden.

– Det er små marginer på drivstoff. Her er det mengden som teller.

Bendiksen følger motsatt praksis av bensinstasjoner flest. Mens bilister er vant til å se at prisene på bensin og diesel varierer fra time til time, holder Bendiksen fast pris hele sesongen.

– Noen år taper jeg på det, andre ganger får jeg en liten gevinst. Kundene er fornøyd med at de vet prisen på forhånd, sier Bendiksen.

I år ligger dieselen på 11,24. Bensinen er 16,58.

Vekst

I fjor hevdet båtbransjen at markedet for skjærgårdsjeeper og daycruisere løsnet. En samlet bransje håpet at trenden ville fortsette i år. Bendiksen sier han merker at besøket av åpne båter, som skjærgårdsjeeper og ribber, har økt. Større båter kan han ikke se at det har blitt flere av.

Klokka åtte om kvelden stenger folkene på marinaen pumpene. Ni på lørdager.

– Men vi går aldri hjem før vi er sikre på at det ikke er flere båter. Vi har god erfaring i å vurdere slikt, sier Bendiksen. Dessuten har marinaen en vakttelefon der folk kan ringe og avtale tid for tanking.

1. mars åpnet marinaen i år.

– Det var nesten ikke isproblemer i år. Ellers har det hendt at vannet har frosset i bakken. Våren er tiden da båter som har ligget i opplag skal rengjøres. Ca. 15. oktober bør de ha gjort unna all aktivitet som krever marinaens fasiliteter, for da stenger Bendiksen for vinteren. Han må altså tjene det skal leve av i sommerhalvåret.

– Jeg er pensjonist. Svigersønnen min har vanlig jobb ved siden av. Familien tar ikke mye lønn av bedriften. Mesteparten av lønnsutbetalingene går til ungdommen som jobber her. Og vi har godt renommé for å gjøre opp for oss.

Drives av lyst

– Hvorfor driver du da?

– Vi treffer veldig mange hyggelig folk. Båtfolk er hyggelige. Det gir oss lyst til å holde på med dette. Vi prøver å være hyggelig tilbake igjen, og har som motto at ingen problem er for stort å løse.

Bendiksen har en kontrakt som sier at de skal drive ut 2017. Da vil han vurdere om han skal fortsette. Det er ikke sikkert han gjør det. Da blir kona også pensjonist.

Han klarer å ta med seg noen feriedager selv i år. Med sin 33 fot Sun med flybrigde langs kysten ned til Halden. Han kjøpte båten for fem år siden.

– Den forrige hadde jeg i 23 år, forter han seg å si, som om han trenger en unnskyldning for å ha skaffet seg en høyreist 33 foting. For sikkerhets skyld tilføyer han at han kommer fra en sjømannsfamilie.

– Far var los i mange år. Mor kom fra en bygd med bare fiskere.

Det var i Troms. Selv havnet Bendiksen i landtransport. Først som sjåfør. Etter hvert som eksportdirektør i Nordan Transport. Før han altså fikk saltvannskjenning på Hurum.

Powered by Labrador CMS