Europa

Podemos' leder Pablo Iglesias konstaterer at han har tilføyd Spanias konservative regjeringsparti PP et sviende nederlag i regionsvalget.

Valgskred for protestbevegelsen Podemos: Sviende nederlag for Spanias regjeringsparti

Det spanske regjeringspartiet Partido Popular gikk på et sviende nederlag i lokalvalget søndag. Millioner av stemmer gikk tapt, og mange av dem gikk til protestbevegelsen Podemos.

Publisert Sist oppdatert

Podemos, som vokste ut av Los indignados, demonstrantene som okkuperte torg over hele Spania i protest mot kuttpolitikken til statsminister Mariano Rajoy, kan ende opp med å regjere både i hovedstaden Madrid og i Barcelona etter et historisk valg som gjør slutt på topartisystemet som i praksis har preget Spania i flere tiår.

Etter at 97 prosent av stemmene var talt opp etter regional- og lokalvalget i 13 av Spanias 17 regioner søndag, var det klart at de to nye protestbevegelsene, Podemos på venstresiden og Ciudadanos på høyresiden, har gjort det sterkt.

Særlig det konservative Partido Popular (PP), men også Sosialistpartiet PSOE, rammes av velgernes misnøye etter en rekke korrupsjonsskandaler og fire år med nådeløs kuttpolitikk og går sterkt tilbake over hele landet.

Nødskrik i Madrid

I PPs viktigste bastion Madrid, som partiet har styrt i 24 år, klarte de å bevare sin status som største parti med et nødskrik, men går glipp av flertallet. PP får 21 av 57 mandater i det nye byrådet, mens den Podemos-støttede alliansen Ahora Madrid kaprer 20 mandater, og PSOE får ni mandater. Ciudadanos får sju mandater.

Dermed må PP forsøke å overtale Ciudadanos til å bli med i en koalisjon for å fortsette å styre byen, eller overlate roret til en flertallskoalisjon mellom Ahora Madrid, ledet av den 71 år gamle pensjonerte dommeren Manuela Carmena, og PSOE, om de to greier å komme overens.

Også i Valencia, en annen PP-bastion, mister PP flertallet og kan måtte overlate styringen av byen til en Podemos-ledet venstrekoalisjon.

Separatistene taper

I Barcelona er det de to tradisjonelle katalanske separatistpartiene Convergencia i Unio (CiU) og Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) som rammes av misnøyen og blir slått av en venstrekoalisjon som støttes av Podemos.

Venstrekoalisjonen Barcelona En Comu ble største parti med ett mandat mer enn CiU, men det kan bli vanskelig for dem å finne en koalisjonspartner i den brokete forsamlingen av småpartier som kom inn i byrådet.

Både i Madrid og Barcelona kom Ciudadanos inn på fjerde plass med rundt 11 prosent av stemmene.

PP ble størst i tolv av de 13 regionene der det var valg, men mistet sitt absolutte flertall i alle. Partiet fikk flest stemmer i byer over hele landet, men opplevde at oppslutningen falt til 27 prosent fra 37 prosent i 2011.

PSOE på sin side fikk 25 prosent, en tilbakegang på 2,6 prosentpoeng.

PP har mistet over 2,5 millioner stemmer, mens PSOE mistet 775.000.

Varsel for framtiden

Valgresultatet kan være et varsel om hva som venter de to tradisjonelle partiene ved valget til nasjonalforsamling i november.

PP og sosialistene har hatt et av sine dårligste valg noensinne, konstaterte Podemos' leder Pablo Iglesias etter av valglokalene stengte søndag kveld.

– Dette skiftet kommer ikke til å snu og vil holde seg helt til november. Vi tar imot utfordringen om å slå Partido Popular i valget til høsten, sa han.

Statsminister Mariano Rajoy derimot advarer mot å fjerne ham og PP fra makten til høsten og mener det kan avspore den økonomiske framgangen.

I de siste månedene har økonomien begynt å vokse igjen for første gang på flere år, men arbeidsløsheten ligger fortsatt på 23 prosent og lite av veksten kommer de fattigste til gode.

Powered by Labrador CMS