Arbeidsliv

Vanskelig for å bestemme deg?

Her er et par småtips for å spare tid.

Publisert Sist oppdatert

Hva skal jeg velge fra restaurantmenyen? Når skal jeg be om oppmerksomheten når jeg opplever at folk avbryter meg? Hva er det beste møtestedet for neste møte med denne kunden, en restaurant utenfor huset eller et møterom på kontoret?

Til hverdags bruker vi en hel del tid og energi på å tumle rundt med vår egen ubesluttsomhet i denne typen spørsmål, eller spørsmål som ligner, hevder Peter Bregman - coach, forfatter og konsulent for toppledere - i et innlegg hos Harvard Business Review.

I innlegget sitt skriver han om noen metoder han bruker som kan gjøre slike beslutningsprosesser mer effektive. Den første metoden går rett og slett ut på å etablere noen vaner/rutiner som gjør at du ikke må ta nye beslutninger i situasjoner du vet vil dukke opp. Dette forenkler hverdagen. Hvis du alltid spiser salat til lunsj, slipper du å tenke på hva du skal spise i dag.

Dette er en forenklingsteknikk som selveste president Barack Obama har fortalt at han bruker aktivt. I et intervju i Vanity Fair for noen år tilbake fortalte den amerikanske presidenten at han forsøker å redusere antallet beslutninger han må forholde seg til. Han ønsker for eksempel ikke å ta beslutninger om hva han skal spise eller om hva han skal ha på seg, all den tid han har så mange andre beslutninger han må ta. Ifølge Obama er dette er årsaken til at han nesten bare bruker blå skjorter.

En annen forenklingsmetode som går ett hakk videre, går ifølge Peter Bregman ut på å lage seg noen hvis-så-regler. Hvis du ofte blir avbrutt og grubler på når du skal si ifra, kan en «leveregel» være til hjelp. Du kan for eksempel lage deg en regel som sier at hvis noen avbryter deg tre ganger i løpet av en samtale, så tar du til motmæle.

Hvorvidt folk faktisk trives med å bruke slike regler, eller med å spise det samme til lunsj hver dag, skriver Bregman ingenting om. Men likevel, det kan kanskje være et forsøk verd å prøve å forenkle hverdagen litt?

Powered by Labrador CMS