Verdens økonomiske motor står fortsatt i fri. Men nå har vi i hvert fall en motor

Publisert: 5. juni 2015 kl 10.31
Oppdatert: 5. juni 2015 kl 10.48

Selv om de økonomiske nyhetene i Norge er ganske triste greier for tiden, er det en liten grunn til optimisme globalt. Det tror analytikerne i en av verdens største forvaltere av penger, PIMCO.

I årene etter finanskrisens verste herjinger lanserte dengang sittende leder for PIMCO, Mohammed El-Erian, tesen om at den globale økonomien var på vei inn i en ny normaltilstand: "The new normal".

Tanken var at nå som alle hadde sett med egne øyne at ting ikke gror inn i himmelen, og at bankene må begrense utlånsiveren som følge av nye reguleringer, så vil økonomien kanskje ikke vokse i det hele tatt. Det var bare å vende oss til det. Begrepet ble raskt en hit.

Og det stoppet ikke der. PIMCO er kjent for sine såkalte Secular Outlooks hvor analytikere i selskapet gir sine spådommer om verdensøkonomien og geopolitiske utviklingstrekk. I 2014-utgaven hentet de frem "den nye normalen" igjen, men la til en ny vri: Nå var det "den nye nøytralen" som gjaldt.

PIMCO trodde fortsatt det vil gå sakte med den økonomiske veksten, og analytikerne forventet fortsatt rekordlave renter, noe som ville bidra til at motoren i verdensøkonomien ville bli stående i fri eller nøytralt gir uten fremdrift. Men det positive var at det i hvert fall fantes en motor.

I årets utgave koster PIMCO-folkene på seg litt optimisme. I samtale med blant andre policy-superstjerner som de tidligere sentralbanksjefene Ben Bernanke og Jean-Claude Trichet, peker de i år på at det er gryende tegn til vekst i den globale økonomien. Og for første gang ser de en økonomi som ikke lenger holdes tilbake av gjeldsredusering, men som heller ser ut til å ha lært å leve med de høye gjeldsnivåene. Likevel konkluderer de med at verdensøkonomien fortsatt står i fri og at den kommer til å gjøre det i flere år ennå, noe som vil bidra til å holde rentene rekordlave i mange land.

Ideene fra rapporten oppsummeres i seks muligheter og trender for verdensøkonomien:

Saken fortsetter under annonsen
  • Fremvoksende økonomier og utviklingsland vil også bevege seg mot svakere økonomisk vekst
  • Verdensøkonomien er regulert på ny og banksystemet er mer robust enn før
  • Vi beveger oss fra knapphet på energi til energioverflod, særlig på grunn av skiferoljerevolusjonen
  • Deflasjonsfaren er avblåst
  • Overflod av kapital i kapitalmarkedene som følge av land som sparer svært mye av handelsoverskuddet sitt i aksjer og andre verdipapirer, som for ekspempel Saudi-Arabia og Norge, vil avta. Dersom Kina klarer overgangen fra utviklingsland til å bli et middels rikt land, vil global etterspørsel øke og bidra til å redusere de globale ubalansene i handelssystemet.
  • Innføring av bedre økonomisk politikk i fremvoksende økonomier som Kina og India, men også i Eurosonen og Japan, og med mulighet for gjennombrudd i amerikansk økonomisk politikk.

Rapporten peker også på seks trusler: 

  • I den pressede økonomiske situasjonen mange land befinner seg i, er det et svært begrenset handlingsrom dersom det skulle komme en økonomisk krise de neste fem årene.
  • Den nye reguleringen av internasjonale banker etterlater en mindre rolle for bankene til å smøre finansmarkedene. Det kan føre til flere mindre krakk.
  • Skiftet i energimarkedet fra knapphet til overflod vil bare komme verdensøkonomien til gode hvis "vinnerenes" økte konsum utgjør mer enn "tapernes" reduserte konsum og investeringer.
  • Geopolitisk risiko gjenspeiles av prisene i finansmarkedet. 
  • Høyere inflasjon enn sentalbankenes mål om rundt 2,5 prosent er mer sannsynlig enn mange tror i dag.
  • Europeisk polarisering og en eventuell "brexit" utgjør en trussel mot det scenariet som er beskrevet til nå. Det samme gjør Kinas reformer skulle de mislykkes.