Arbeidsliv

Nordiske råvarer og smaker brer stadig mer om seg i verden.

Viderefører nordisk matsuksess

Satsingen på Ny Nordisk Mat, som først ble initiert av Nordisk Råd i 2004, videreføres i 2015 og 2016. Nå ønsker Nordisk Råd en nordisk matvarekonkurranse og et nordisk kunnskapssenter for offentlig mat.

Publisert Sist oppdatert

Til sammen har Nordisk Ministerråd avsatt 1,8 millioner danske kroner til arbeidet med Ny Nordisk Mat for årene 2015 og 2016. 700.000 danske kroner prioriteres til å etablere en nordisk matvarekonkurranse og et nordisk kunnskapssenter for offentlig mat. Selv om Nordisk Råd for ett år siden besluttet at programmet skulle videreføres, var det uklart hva de ville satse på.

Et nordisk kunnskapssenter for offentlig mat er tenkt forankret hos en eksisterende institusjon som et forskningsinstitutt, og skal samarbeide med andre tilsvarende institusjoner. I utlysningen heter det at man skal "have kontakt til praktikerne ude i de nordiske køkkener".

Prosjektet Ny Nordisk mat ble startet for 11 år siden i 2004 etter at 14 av Nordens mest kjente og beste kokker, inklusive vår egen Eyvind Hellstrøm, forfattet et manifest for satsingen. Nordisk råd tok på seg koordineringsoppgaven. Sentralt i tenkningen lå og ligger visjonen om å rendyrke en felles nordisk matkulturell identitet som bygger på de kvalitetene som allerede finnes i regionen som: renhet, enkelhet, sikkerhet og etikk. Satsingen, hvor ett av hovedmålene har vært å sette Norden på det gastronomiske verdenskartet på linje med andre matregioner og kjøkken, som det italienske, franske, arabiske osv, har så langt vært en politisk og økonomisk suksess for Nordisk Ministerråd.

Nye smaker, nye råvarer

I løpet av dissen årene har Ny Nordisk Mad derfor utviklet seg til en sosial bevegelse, men den har også generert en helt ny aksept for bruk av lokale/regionale råvarer, teknikker, smaker og konserverings/tilberedingsteknikker, som røyking.

Et konkret resultat av satsingen er nettopp den voldsomme interessen for det Nordiske kjøkken anført av verdenskjente kokker som danske Rene Redzepi, en av grunnleggerne av restaurant Noma i København, som flere år på rad er blitt kåret til verdens beste restaurant.

Et slikt trøkk på mat har så langt resultert i 15 Michelin-restauranter med til sammen 17 stjerner i København, fokus på matkultur, matopplevelser og produktutvikling i hele verdikjeden. Kokkene går på ingen måte lenger bare kjøkkenveien – de leder an inn hoveddøren.

På samme måte som den spanke restauranten El Bulli to timer nord for Barcelona, er Noma blitt et anerkjent brand med enorm pågang fra gjester fra hele verden som vil smake den den nye nordiske maten. Norske "avleggere" av denne tenkningen og filosofien er Maaeo (2 stjerner i Michelin-guiden), Ylajali og Fauna (begge en stjerne i Michelin-guiden). Den sterkt økende interessen for kortreist mat og lokale spesialiteter hso vanlige forbrukere kan også spores tilbake til denne satsingen.

Matturisme er nå et viktig element i turistsatsingen i alle Nordens fire land. Ifølge Nordisk råd er det 120 millioner potensielle matturister i Europa alene.

I dag mener Nordisk Råd har utfordringen består i å løfte bevegelsen til det neste nivået, slik at "Norden kan blive en af de mest fremstående og innovative fødevareregioner i verden" står det i rapporten "The emergence of a new Nordic food culture". Hele denne tenkningen inngår i problemstillinger knyttet opp til hva Norden skal leve av i fremtiden. Helt sentralt står begrepet «opplevelsesøkonomi», som har berøringspunkter med mange ulike næringer og aktiviteter, men hvor kultur, matkultur, mat og gastroturisme representerer store og viktige innovasjonsområder.

Powered by Labrador CMS