Vil bryte samarbeidet med regjeringen over søndagsåpent

Publisert: 8. mai 2015 kl 09.48
Oppdatert: 8. mai 2015 kl 09.51

I dag er det landsmøte i KrF og de to heteste stridstemaene ser ut til å bli søndagsåpne butikker og flyktninger fra Syria. 

Dagens Næringsliv har gjort en elektronisk undersøkelse rettet mot 317 av KrFs listetopper til lokalvalget til høsten. 58 prosent av de 138 som svarte mente at partiet burde bryte samarbeidet med regjeringen dersom den står fast på å tillate søndagsåpent.

– Jeg kan nesten ikke stille søndagsåpnet opp mot Syria, men Syria vil forhåpentlig komme til en løsning om en stund. Med søndagsåpent derimot handler det om et grunnleggende vannvittig eksperiment med kommende generasjoner, på linje med eksperimenter man ikke ønsker å sammenligne med, sier KrFs førstekandidat i Vestfold-kommunen Re, Odd Gjerpe til Dagens Næringsliv.

I dag er det mer enn 600 søndagsåpne dagligvarebutikker i Norge.  Plantesentre og hagebutikker er andre som har lov til å ha søndagsåpent. Det samme har flere tusen bensinstasjoner.

 

I går gikk KrFs resolusjonskomité inn for at partiet skal si ja til å ta imot 10.000 flyktninger fra Syria de neste to årene.

Forslaget skal behandles under landsmøte, og det er ventet at det blir et overveldende flertall for forslaget.

Partiet vil dermed legge seg på linje med Ap, SV, Sp, Venstre og De Grønne, som alle har vedtatt samme antall. Frp vedtok på sitt landsmøte forrige helg å si nei til dette antallet, mens Høyre ikke har gjort et vedtak, men har signalisert at de mener 10.000 er et for høyt tall.

I forslaget står det at spesielt utsatte grupper eller individer, som forfulgte minoriteter, aktivister, torturofre eller andre med krevende medisinske behov, skal prioriteres når norske myndigheter skal plukke ut hvilke flyktninger som skal få komme til landet.

KrF foreslår også å tredoble støtten i nærområdene fra 512 millioner i 2014.

Partiene på Stortinget startet forhandlinger om antallet tirsdag denne uken. Med et KrF-vedtak på 10.000 flyktninger i helgen har opposisjonen flertall og kan instruere regjeringen i saken, ifølge NTB

 

 

 

Saken fortsetter under annonsen