Arbeidsliv

Vil ha innvandrerkvinner som ledere

Under halvparten av høyt utdannede minoritetskvinner har fast jobb. Nå vil arbeidsgiverforeningen Virke og de sosiale entreprenørene i Seema AS skaffe dem lederjobb via et omfattende mentorprogram.

Publisert Sist oppdatert

I dag lever hvert fjerde barn med flerkulturell bakgrunn under fattigdomsgrensa i Norge. En av de største årsakene er at begge eller en av foreldrene står utenfor arbeidslivet, oftest mor. Flere av disse foreldrene har høy utdannelse men får likevel ikke innpass til arbeidslivet. Seema AS er et sosialt entreprenørskap som jobber for å få kvinner med flerkulturell bakgrunn i jobb.

Sammen med Virke og et knippe næringslivsbedrifter er målet nå å skape nye ledere ut av disse kvinnene.

Gjennom et helt nytt mentorprogram som lanseres senere i dag – VS Humentor – vil Virke og Seena knytte til seg dyktige ledere fra næringslivet som kan bidra som mentorer innvandrerkvinner med høyere utdanning. Flere bedrifter er med på prosjektet – blant annet Norges Gruppen.

– VS-Humentor er et mentor program som baseres på mangfoldsledelse og som skal være til både for mentor og mentee. Det dreier seg om gjensidig kunnskapsdeling. I tillegg er det lagt stor vekt på at virksomheten hvor mentoren jobber også skal ha nytte av kunnskapsdelingen i programmet. Menteene er høyt utdannede flerkulturelle kvinner i starten av sin karriere, forteller administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i Virke på Seemas nettsider.

– Kvinner med minoritetsbakgrunn har utfordringer med å få en relevant jobb med utgangspunkt i utdannelsen. Dette er kvinner norsk arbeidsliv trenger, sier Hammer Madsen. Hun viser til McKinseys store mangfoldsprosjekt «Diversity Matters» som har analysert deltakelsen til kvinner og minoriteter i arbeidslivet i en rekke land. Mangfold gir økt innovasjon, økt produktivitet, økt innsikt og tilgang på nye markeder – gitt at man vet hvordan mangfoldet ledes, er McKinseys konklusjon.

Daglig leder i Seema AS, Loveleen Brenna og administrende direktør i Virke, Vibeke Hammer Madsen har sammen etablert mentorprosjektet VS Humentor for å skape mer mangfold i norsk næringsliv og for å gi unge, velutdannede minoritetskvinner sjansen til å bli ledere. (Foto: NTB-Scanpix og Virke).

Langt igjen

– Det er fortsatt lenge til norske ledere forstår hvordan de skal bruke mangfoldet, sier daglig leder i Seena, Loveleen R. Brenna. Til eget nettsted forklarer hun at vi fortsatt har en lang vei å gå før norske ledere har forstått hvorfor mangfold er viktig, hvordan de skal rekruttere mangfoldig og ikke minst hvordan bruke det.

Mange satser på mangfold på det «laveste nivået» i bedriften, som for eksempel produksjon, rengjøring, assistenter og lignende. Men det blir mindre og mindre mangfold jo høyere opp vi kommer i bedriften, påpeker Brenna.

– Dette beskriver Arbeidsforskningsinstituttet som segregert ledelse, ikke mangfoldsledelse. Noen bedrifter rekrutterer mangfoldig, og det er bra. Men de mangler kompetanse til å lede mangfoldet, sier hun.

35 prosent bedre med mangfold

Ifølge analyseselskapet McKinseys analyser av mangfold, heter det at den fjerdedelen av alle bedrifter med størst mangfold blant sine ansatte utkonkurrerer de andre virksomhetene i sine markeder. Den fjerdedelen med størst likhet i antall kvinner og menn har ifølge McKinsey 15 prosent større sjanse til å være bedre enn gjennomsnittet i sitt marked enn de med dårligere kjønnsfordeling. Og når det kommer til etnisitet vil den fjerdedelen med størst mangfold prestere 35 prosent bedre økonomisk enn gjennomsnittet, heter det i McKinsey-rapporten «Diversity Matters».

Nå skal altså norske bedrifter bli bedre på mangfold. «Mangfoldskapitalisme» kalte Hammer Madsen det i en kronikk i Dagens Næringsliv nylig:

«Mangfoldskapitalismen betinger mangfoldsledelse. Det er ikke en dimensjon som kommer i tillegg til annen ledelse, men det er en viktig del av all type ledelse. Mangfoldsledelse handler om å identifisere, utvikle og fremme kompetanser og talent i din arbeidsstokk. Det handler om å se etter de beste kandidatene med relevant kompetanse og talentjakten må skje blant hele befolkningsmassen», skriver Vibeke Hammer Madsen.

Mentorprogrammet VS Humentor, som lanseres i ettermiddag, har som formål å rekruttere flere innvandrerkvinner til ledende stillinger, men også å lære norske ledere til å bli flinkere til å tenke mangfold i sin ledergjerning.

Powered by Labrador CMS