Ledelse

3 situasjoner hvor «nei» er det beste svaret

Publisert Sist oppdatert

Har du vanskelig for å si nei? Elisabeth Doty, konsulent og gründer av «Leadership Momentum», beskriver i et innlegg på nettsidene til konsulentselskapet Strategy& noen situasjoner hun mener bør få varsellampene til å blinke. Dette er tre av dem:

  • Noen forsøker å presse deg til å love noe du ikke kan holde
    Det er bedre å skuffe folk på kort sikt, for å opprettholde tillit på lang sikt gjennom å være realistisk til hva man faktisk kan klare å lever, råder Doty. En god måte å si nei på kan være å foreslå en alternativ vei til målet.
  • Du føler at du ikke har noe valg
    Som konsulent får Elisabeth Doty ofte høre fra ledere at de står i en situasjon hvor de ikke kan si nei. De føler på et intenst press om at de må innfri forventninger fra omgivelsene. Doty minner om at fakta er at vi alltid har et valg, selv om risikoen kan være høy. Hun viser til at det inngår i vårt ansvar som profesjonelle yrkesutøvere å ta innover oss at det kan oppstå noe som er viktigere enn et prosjekt eller en tidsfrist.
  • Du ser en farlig trend
    Skandaler og katastrofer begynner ofte med at man i det små kompromisser på gode måter å jobbe på. Hvis du tar deg selv i å se et mønster i beslutninger som undergraver sikkerhet, kvalitet, kundefokus eller etikk, ta et steg tilbake og tenk igjennom totaleffekten. Jobber du på en smidig måte som strømlinjeformer prosessen? Eller flørter du med en arbeidsmåte som kan få utviklingen i selskapet til å tippe feil vei? Kan det eksempelvis gå på kvaliteten eller kundeservicen løs på en slik måte at det kan forårsake stor skade?
Powered by Labrador CMS