Ledelse

3 tips til referansesjekken

Publisert Sist oppdatert

Tenk deg at du har funnet den «perfekte» kandidaten til en stilling, og at det kun er referansesjekk som gjenstår. Ikke tenk på referansesjekken som et siste hinder som skal forseres før du tilbyr vedkommende stillingen. Se det heller som en mulighet til å finne ut mer om hvem jobbsøkeren egentlig er, råder Priscilla Claman, president i selskapet Career Strategies, og en av bidragsyterne i «HBR Guide to Getting the Right Job».

I et innlegg hos hbr.org gir hun tips til referansesamtalen. Dette er tre av dem:

  • Spør referansen hvordan han eller hun kjenner kandidaten. Han kan ha vært kandidatens sjef i fem år, men han kan også være svogeren. Vær obs på at noen kandidater velger referanser som de kjenner godt, men som de ikke har jobbet særlig tett med.
  • Still åpne spørsmål av typen «hva slags ansvarsområder hadde Kristine?» eller «fortell meg om teamet Kristine jobbet i». Be underveis om eksempler på det som blir sagt, og ikke fall for fristelsen til å avbryte referansen. Noen ganger vil referansen gi deg viktig informasjon, bare du er tålmodig nok til å vente litt og la samtalen gå sin gang.
  • Beskriv stillingen det gjelder for referansen. Spør deretter: «I hvilke deler av denne jobben vil Kristines kunne utnytte sine sterke sider?» «Hva vil være nytt for Kristine i denne jobben?»
Powered by Labrador CMS