Arbeidsliv

4 tips for å stoppe din indre, negative stemme

Publisert Sist oppdatert

Den indre kritikeren som bor inni deg kan begrense deg gjennom å stadig så tvil, dømme deg eller gjennom å hele tiden fortelle deg at du ikke er god nok. På jobben eller i privatlivet. I et innlegg hos Psychology Today gir Jennice Vilhauer, professor II i psykiatri og adferdsfag ved Emory University, tips om hvordan du kan stilne din indre kritiker.

Hun mener at dette er riktig, selv om kritikken du gir deg selv kan ha noe for seg. Argumentet hennes er at det uansett er bedre måter å snakke til seg selv på enn å dynge seg selv ned med kritikk.

  • Merk deg kritikken
    Skal du få kontroll over din indre kritiker, må du først være klar over at den finnes. Mye av tenkningen vi bedriver går så fort og automatisk at vi ikke tenker over hva som skjer. Stopp opp og finn ut når det er kritikeren pleier å dukke opp. Ofte skjer det i forbindelse med at du føler tvil, skyld, skam eller at du er verdiløs. En øvelse kan være å i en ukes tid notere ned et par ord som beskriver den indre kritikken når oppstår. For eksempel: «Møte med prosjektgruppa. Føler meg ikke bra nok»
  • Skill mellom kritikken og deg selv
    Du er ikke din indre kritiker. Vilhauer forklarer at den indre kritikeren er en stemme som du har tatt til deg som en følge av påvirkning utenfra, andres kritikk, forventninger, standarder etc. Forsøk å skille kritikken fra deg selv ved å gi den et navn, gjerne litt «dumt» navn. Poenget er å skille den fra din egen identitet, og slik bli mindre påvirket.
  • Svar på kritikken
    Ta makten tilbake. Fortell din indre kritiker at du ikke vil høre på det den har å si. Bevisstgjør deg selv på at du har et valg. Si til deg selv at dette er du ikke interessert i å høre på. Si til deg selv at dette ikke er sant, og du heller velger å oppføre deg medre mot deg selv.
  • Erstatt kritikken med noe annet
    Forsøk å erstatte den indre kritikeren med en venn, en som legger merke til gode ting ved deg. Uansett hva den indre kritikeren måtte fortelle deg, så har du positive sider. Selv om det kan ta litt tid før du selv klarer å se dem. Vilhauer viser til at hjernen er slik innrettet at den leter etter bevis i omgivelsene som passer til det du tenker om deg selv. Vil du den indre kritikeren til livs, kan det altså være et forsøk verst å starte med å forsøke å erstatte kritikken du gir deg selv med noen annet.
Powered by Labrador CMS