Arbeidsliv

4.000 færre arbeidsledige siden januar – men Solberg forberedt på økning

Fra januar til april har antall ledige falt med 4.000 personer. Statsminister Erna Solberg sier det er positive signaler i norsk økonomi, men at vi må være forberedt på at ledigheten vil øke.

Publisert Sist oppdatert

128.000 nordmenn var arbeidsløse i april. Det tilsvarer 4,6 prosent av arbeidsstyrken, ifølge nye tall fra SSB.

Fra januar til april har antall ledige falt med 4.000 personer, ifølge tallene i arbeidskraftundersøkelsen (AKU).

Tallene viser at den sesongjusterte arbeidsløsheten har ligget ganske stabilt på rundt 130.000 siden august 2015.

SSBs ledighetstall i arbeidskraftundersøkelsen gjenspeiler hvor mange som anser seg som arbeidsledige. Tallene kan for eksempel inkludere personer som studerer eller er på tiltak. Arbeidsledigheten i Norge har vært nokså stabil siden august i fjor, da den lå på 4,6 prosent.

Kan bli flere ledige

I sin halvårlige oppsummering onsdag formiddag var statsminister Erna Solberg naturlig nok innom arbeidsledigheten og sa det var en stor utfordring at så mange mennesker er arbeidsledige på Sørlandet og på Vestlandet.

Men statsministeren sa det har kommet positive signaler i norsk økonomi og trakk fram flere rapporter som tyder på mer optimisme i norsk næringsliv.

– Vi ser positive signaler der det er økt tilgang på ledige stillinger blant annet i Rogaland og Hordaland, sa Solberg og trakk også fram de siste tallene fra arbeidskraftundersøkelsen som viser en nedgang på 4.000 arbeidsledige siden januar.

Statsministeren sa også at vi må være klar over at vi kan få høyere ledighet framover, men at bildet er veldig sammensatt.

– I Troms er arbeidsledigheten på 2 prosent, og arbeidsgiverne sliter med å skaffe nok kompetente folk. Det viser at det er en ubalanse i Norge for øyeblikket.

Solberg trakk også fram viktigheten av kunnskap og kompetanse i framtiden.

– Det er mange spennende mulighetsnæringer i Norge framover. De kan finnes både i havet og på land, i offentlig sektor og i privat sektor, men vi må sørge for at vi er i stand til å bruke de mulighetene, sa Solberg.

Powered by Labrador CMS