Samfunnsansvar

Fra redningsoperasjonen i Middelhavet, nord for Libyas kyst mandag. Denne overfyllte farkosten var i hovedsak befolket med flyktninger fra Eritrea.

6500 migranter reddet i Middelhavet i løpet av en dag

Mandag var en av de mest travle dagene den italienske kystvakten har opplevd noensinne.

Publisert Sist oppdatert

Rundt 6500 migranter ble reddet utenfor kysten av Libya mandag, opplyser den italienske kystvakten til nyhetsbyrået AFP, skriver nettavisen Quarz.

Mandag denne uken er dermed en av sine travleste dagene med livreddende oppdrag for den italienske kystvakten de siste årene.

Kystvakten deltok i en større redningsoperasjon sammen med blant andre Leger uten grenser og EUs grensekontrollører Frontex.

«Vårt kommandosenter har mandag koordinert 40 ulike redningsaksjoner» som til sammen reddet 6.500 migranter», skriver den italienske kystvakten på Twitter.

– Vi har vært spesielt opptatt i dag, forteller en talsmann for den italienske kystvakten til nyhetsbyrået AFP. Og det er ikke første gang kystvakten har mye å gjøre. På søndag ble mer enn 1100 migranter ble reddet i det samme området. Det totale antall ankomster til Italia hittil i år er 112.500, ifølge FNs flyktningkommissær. På samme tid i 2015 hadde kystvakten registrert 116.000.

Gode værforhold

Nesten alle disse migrantene kommer fra Vest-Afrika og Afrikas Horn. De drar gjerne fra Libya i hopetall når sjøen er rolig og den sørlige vinden kan frakte båtene inn i internasjonalt farvann. På slike dager kommer ofte et stort antall båter i løpet av en kort periode. Mer enn 13.000 mennesker ble reddet på under en uke i slutten av mai, og 8300 i begynnelsen av august, da værforholdene var omtrent som på søndag.

Den italienske kystvakten spår at værforholdene vil føre til at strømmen av båter vil fortsette også gjennom tirsdagen.

Fartøyene er ofte spinkle og overbefolket, og mange av migrantene har så dårlig helse at de får trøbbel med å overleve sjøreisen over Middelhavet selv i godt vær, opplyser kystvakten til AFP.

Rundt et dusin redningsfartøy drevet av humanitære grupper patruljerer farvannet utenfor den libyske kysten, men de forstyrres av økte spenninger som har nylig blusset opp mellom rivaliserende fraksjoner som kjemper om å kontrollere migrantstrømmen og den omfattende menneskehandelen i kjølvannet av den, skriver Quarz.

Blant annet ble et av Leger Uten Grenser sine redningsfartøy angrepet av væpnede menn 17. august, men ingen ble skadet i hendelsen, ifølge Leger uten grenser.

Mer enn 3.000 migranter har dødd på havet mens de har prøvd å nå enten Hellas eller Italia siden begynnelsen av 2016. Det er en økning på rundt 50 prosent sammenlignet med samme periode i 2015.

Totalt 204.000 har krysset Middelhavet til Europa i de første seks månedene i år, oppløyser FNs høykommissær for flyktninger. I fjor kom mer enn én million innvandrere til Europa, de fleste som flyktninger fra krig i Syria og Midtøsten.

Powered by Labrador CMS