Samfunn

Et eventuelt norsk EU-medlemskap virker stadig mer som en fjern drøm for EU-tilhengerne.

71 prosent av nordmennene sier nei til EU

Publisert Sist oppdatert

Få dager før britene skal stemme over om de skal bli værende eller forlate EU, viser en måling at 70,9 prosent her i Norge sier nei til norsk EU-medlemskap, bare 19,6 prosent sier ja.

– Denne målingen sier jo alt om at Norge trives veldig godt utenfor EU, sier Per Edgar Kokkvold, presseveteran og Storbritannia-kjenner til Klassekampen.

Han understreker at man ikke uten videre kan sammenligne norsk og britisk neiside.

– I Norge er EU-motstanden et rødgrønt prosjekt. I Storbritannia er det et blåblått prosjekt, og jo blåere du er, jo sterkere er motstanden til EU, sier Kokkvold.

Kjærlighet til nasjonen

Undersøkelsen viser at norsk EU-motstand er sterkest blant dem som stemmer Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og Rødt. Her sier ingen ja. I Frp er 83 prosent av de spurte negative til et norsk EU-medlemskap. Selv i Høyre ville 61 prosent stemt nei om det var folkeavstemning i morgen.

– I Norge er det mer den progressive kjærligheten til nasjonen, ikke nasjonalisme og fremmedfrykt, men demokrati og folkestyre, som preger nei-siden, sier Kokkvold.

I Norge er det dem under 30 år som er mest mot EU, i denne aldersgruppen sier 75,5 prosent nei.

By mot bygd

Flest EU-tilhengere bor i Oslo, her sier 24 prosent av de spurte ja til norsk EU-medlemskap. EU-motstanden er størst på bygda, skriver Nationen. Her mener kun 10,3 prosent at Norge burde melde seg inn i EU.

Professor Frank Aarebrot mener det er lite som tyder på at EU-tilhengerne vil få vind i seilene.

– Det må være i det øyeblikket EØS-avtalen framstår som verre enn EU-medlemskapet, sier han til Nationen.

Nei-siden har vokst kraftig det siste tiåret. Sommeren 2006 sa bare 48 prosent av nordmennene nei til EU.

Powered by Labrador CMS