Ledelse

8 trender som kommer til å påvirke deg

Web Summit i Lisboa tok for seg de viktigste teknologitrendene man bør følge med på i 2017.

Publisert Sist oppdatert

Automatisert rekruttering og virtuell virkelighet er ikke lenger en framtidsvisjon. Chef har oppsummert de viktigste punktene fra Web Summit 2016, om teknologitrendene som kommer til å påvirke både arbeidsliv og ledelse.

Virtuell virkelighet (VR)

Denne teknologien er på vei til å bli noe men kan utnytte i arbeidslivet. Facebook, som nå eier VR-teknologien Oculus Rift, jobber for å gjøre teknologien sosial, for eksempel gjennom å kunne uttrykke ansiktsuttrykk og kroppsspråk gjennom virtuelle møter.

Lederjobben erstattes av maskiner

Når teknologien blir så avansert at en maskin kan ta egne beslutninger, kan det gjøre at den tradisjonelle sjefsjobben må vike for teknologien.

Et eksempel kan være salgs- og markedsplanlegging. Dette arbeidet kan innebære å holde oversikten over hundrevis av produktmodeller og flere titalls markeder, og skape strategier for alle. For en robot er ikke dette en utfordring. En maskin kan følge konkurrentenes priser og produkter kontinuerlig, og legge strategier i sanntid.

Jobben du ikke har hørt om

Rowan Trollope, leder for tingenes internett i Cisco Systems mener at 65 prosent av dagens skolebarn kommer til å ende opp i en jobb som ikke finnes enda. Profesjonell e-sportutøver er et eksempel på en slik relativt ny karrierevei.

Skreddersydd arbeidsplassdesign

På samme måte som en 3D-printer kan lage deler ut i fra preferanser, kan ny teknologi utforme hele arbeidsplasser ut i fra en rekke kriterier. Amerikanske Autodesk har for eksempel teknologi som gjør at man kan oppgi hva man ønsker av produktivitet, samarbeid og andre faktorer. Deretter utformer programmet en skisse over hvordan arbeidsplassen burde se ut for å møte disse kriteriene.

Automatisert rekruttering

Når mer og mer data blir tilgjengelig, er det også lettere å finne riktig person til riktig jobb. Nye typer algoritmer kan matche en jobbsøker sine drivkrefter med ulike virksomheter sine formål.

Vi etterlater oss digitale spor, og bruk av all denne slik stordata kan både forutse personlighet og prestasjon, og på denne måten gjøre det lettere å finne riktig person.

Uforutsigbarheten

Verden blir mer og mer uforutsigbar, ikke bare innen politikken, med Trump og Brexit, men også i teknologien. Ny teknologi kommer raskere enn før, og bruksområdene er enda mer uklare. Konsekvensene er uklare, men uforutsigbarheten er noe du må lære å leve med.

Mobile intranett

Der man tidligere bare hadde e-post og kalender, har man i dag tilgang på det meste av jobbrelaterte ressurser på telefonen, både chatteprogrammer, intranett og administratorverktøy.

– Du kan ikke la dine ansatte bruke verktøy som er mindre funksjonelle enn dem man bruker som konsumenter, sa Sean Ryan, global business-leder i Facebook.

Tiårsperspektiv

Usikkerheten er større enn noen gang, men likevel lager de alltid-innovative Facebook tiårsplaner. Ledelse i en verden i digital omveltning krever noe konkret og tydelig.

– Jo mer kompleks og uoversiktlig verden blir, jo viktigere blir det å male et bilde av hvordan den kommer til å se ut framover, sa den digitale rådgiveren Sara Öhrvall på Chefdagen.

Powered by Labrador CMS