Samfunnsansvar

Forskning viser at det å bruke bistandsmidler som fremmer egeninteresser, snarere enn basert på fattige lands egne prioriteringer, gir dårligere resultat av bistanden.

– Å fremme egeninteresser går på bekostning av bistanden

Redd Barna frykter at utviklingspolitikken skal gå på bekostning av utenriks- og sikkerhetspolitikken.

Publisert Sist oppdatert

Dagens Perspektiv har snakket med fire av de største, frivillige organisasjonene i Norge om hva de mener den varslete stortingsmeldingen om utviklingspolitikk burde inneholde.

Flere av dem sier at tiden er overmoden for en slik melding. Utenriksminister Børge Brende har sagt at stortingsmeldingen vil komme etter jul.

– Vi har våre bekymringer. Blant annet ser vi i det foreslåtte statsbudsjetter tendenser til at bistandsmidler brukes med motivasjon i egeninteresse. Det mener vi er svært uheldig, sier Gunvor Fylkesnes, leder for politikk og samfunn i Redd Barna.

Da budsjettet for 2017 ble lagt frem tidligere i høst var det klart at en prosent av bruttonasjonalinntekt (BNI) skulle gå til bistand.

Forskning viser nemlig at det å bruke bistandsmidler som fremmer egeninteresser, snarere enn basert på fattige lands egne prioriteringer, gir dårligere resultat av bistanden.

– Vi håper derfor at denne meldingen gir utviklingspolitikken den rettmessige og selvstendige plassen den fortjener, sier Fylkesnes.

Må nå de aller fattigste

Børge Brende har varslet at de kommer til å skrive stortingsmeldingen med grunnlag i bærekraftsmålene og prinsippet om å nå de mest marginaliserte.

– Det er veldig positivt. Frem til nå har verden hatt mye utvikling – halvering av både fattigdom, antall barn som dør før de er fem og antall barn som ikke går på skole, sier Fylkesnes.

Hun påker derimot at det verden ikke har klart, er å nå frem til de aller fattigeste og mest marginaliserte, hvor mange av disse bor i sårbare stater og mindre tilgjengelige områder.

Norge og verden kan ikke fortsette med «business as usual», vi må ta en større risiko og dette vil koste mer penger, understreker Fylkesnes.

Styrke den faglige forvaltningen

Generelt håper Redd Barna at meldinga skaper grunnlag for et forlik i Stortinget om en langtidsplan for bistand og utvikling fram mot 2030.

– Nå når vi har sikret at 1 prosent av BNI skal gå til bistand, så er det rom for å ta debatten om hvilke satsinger vi skal prioritere. Jeg håper også den sier noe om hvilken av bærekraftmålene Norge skal jobbe mest med. Bærekraftmålene er ambisiøse og vi kan ikke jobbe med alle, sier Fylkesnes.

Hun håper også at meldingen vil føre til en samstemt politikk i regjeringen for utvikling.

– For valgene Norge tar på områder som klima, våpeneksport eller næringspolitikk kan enten fremme utvikling elle spenne beina under innsatsen, sier hun.

Til slutt mener Redd Barna at det er behov for å styrke den faglig forvaltningen av bistandsmidlene.

– Forvaltningskapasiteten har ikke holdt tritt med økningen i bistandskronene. Det er fornuftig å gi mer av det faglige til Norad, avslutter Fylkesnes.

Powered by Labrador CMS