Samfunn

Det er ikke første gang Agenda tilrettelegger for sentrum-venstre-samarbeid. Tidligere i år fikk tankesmia politikere fra Sp, V, SV, KrF og Ap til å samarbeide om forslag til ny integreringspolitikk. F.v. Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (Sp), Sveinung Rotevatn (V), Bård Vegar Solhjell (SV), Marte Gerhardsen, Agenda, Dagrun Eriksen (KrF) og Jette F. Christensen (Ap).

Agenda rydder dansegulvet for sentrum-venstre-flørt

Tankesmien Agenda håper en gnist kan tennes når de tirsdag inviterer partiene i sentrum og på venstresiden til felles stevnemøte – ett år før neste stortingsvalg.

Publisert Sist oppdatert

Høyre og Fremskrittspartiet er de eneste partiene som ikke invitert, når Tankesmien Agenda inviterer de seks andre stortingspartiene Arbeiderpartiet (Ap), Venstre, Kristelig Folkeparti (KrF), Senterpartiet (Sp), Sosialistisk Venstreparti (SV) og Miljøpartiet De Grønne (MDG) til felles konferanse og festmiddag i Oslo tirsdag.

– Det er ikke noen hemmelighet at Agenda mener de beste løsningene i norsk politikk, finnes i skjæringspunktet mellom sentrum-venstre, ikke til høyre for Høyre, slik som det er i dag. Vi ønsker å lage en spennende og fin arena for politikere i sentrum-venstre-partiene, hvor de kan utveksle ideer og synspunkter og diskutere de store spørsmålene i vår tid, sier Agenda-leder Marte Gerhardsen til NTB.

Mer til felles

Partilederne fra så godt som alle de seks partiene, samt en rekke andre sentrum-venstre-toppolitikere, stiller under Agendas fremtidskonferanse på Sentralen i Oslo.

Byrådspolitikere fra Oslo, Bergen og Trondheim, hvor flere av partiene i dag samarbeider på kryss og tvers, kommer også for å fortelle hva de klarer å få til sammen.

– Vi tror det er veldig mange saker hvor det er mulig å finne gode løsninger i sentrum-venstre, og hvor disse partiene kan ha mye mer til felles enn den sittende regjeringen, sier Gerhardsen, og nevner kamp mot økende ulikhet, integrering, internasjonal solidaritet og landbrukspolitikk som eksempler.

Tankesmia samlet også fem av partiene i et utvalg om integreringspolitikk tidligere i år.

Tankesmien Agenda

  • En partipolitisk uavhengig tankesmie som ønsker å bidra til samfunnsanalyse og politikkutvikling for det moderne sentrum-venstre.
  • Tankesmien Agenda er organisert som et ideelt AS, og eies av Trond Mohn og Landsorganisasjonen i Norge (LO).
  • Leder er Marte Gerhardsen. Styreleder er byråd for næring og eierskap i Oslo Geir Lippestad.

Kilde: Tankesmien Agenda

Nye samarbeid

Guri Melby, sentralstyremedlem i Venstre og bystyrerepresentant i Oslo, er blant dem som stiller fra Venstre under konferansen.

Hun roser initiativet, og sier hun håper det kan bidra til en nyorientering bort fra den tradisjonelle venstre-høyre-aksen i norsk politikk.

– Det er i dag andre skillelinjer som er mer relevante, som hvilke partier som er for eller imot modernisering og endring av samfunnet, hvem som er for eller mot mer internasjonalt samarbeid og hvilke partier som er grønne. Hvis man tar det som utgangspunkt, kan man kanskje se noen nye og spennende samarbeid i politikken fremover, sier hun.

Konferanse ikke nok

Melby understreker samtidig at det ikke bare holder å møtes på konferanser.

– Det må også komme noen tydelige signaler i form av politikktilnærmelser fra andre partier, og det har vi ikke sett så langt, sier Melby.

Hun mener særlig Ap har valgt bort mange muligheter til å nærme seg Venstre de siste årene.

– Fram til nå har vi vurdert at vi får mest gjennomslag på borgerlig side. Vi er åpne for å se på samarbeid med alle partier fremover, men så langt ser ikke jeg at det har skjedd noe i norsk politikk de siste årene som tilsier at vi skal skifte standpunkt, selv om Agenda forsøker å bringe oss sammen, sier Melby.

Powered by Labrador CMS