Samfunnsansvar

Herve Hansen var PwCs advokat i saken mot de to varslerne og journalisten i den såkalte LuxLeaks-saken. Nå blir det sannsynligvis en ny runde i retten.

Aktor anker dommen i LuxLeaks-saken

Påtalemyndighetene i Luxembourg er ikke fornøyd med at en journalist gikk fri og to varslere unngikk fengsel etter at tusenvis av dokumenter som omhandlet landets kontroversielle skatteregime ble lekket. Nå ankes dommen.

Publisert Sist oppdatert

Den såkalte LuxLeaks-saken strekker seg tilbake til 2012, da de to varslerne og daværende PricewaterCooperhouse-ansatte Antoine Deltour og Raphael Halet, lekket tusenvis av dokumenter med detaljer om Luxembourgs kontroversielle skatteregime - som har vist seg svæert gunstig for store selskaper som Apple, Amazon og IKEA, til den franske journalisten Edouard Perrin.

Avsløringene førte til vidstrakt debatt om skatteparadis og skatteavtaler for gigantselskaper i mange land. Det viste seg også at det var gitt store skattelettelser og inngått skjulte skatteavtaler da nåværende president for EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker, var statsminister i Luxembourg. De tre personene involvert ble anklaget for tyveri og brudd på tausetsplikt. Den maksimale strafferammen var på 10 år. Luxembourgs finansminister, Pierre Gramegna, omtalte lekkasjen som «det verste angrepet» på landet noensinne.

I sommer ble det klart at journalist Perrin ble frikjent, mens Deltour og Halet ble dømt til henholdsvis 12- og ni-måneders betinget fengsel, og mange trodde saken var avsluttet med det.

Men mandag ble det klart at anklagerne var langt fra fornøyd med rettens avgjørelse, og anket derfor dommen. Også Deltour og Halet har anket saken, og forsvarerne mener de to bør frikjennes fordi de handlet for «allmenhetens beste.»

Anken ble først meldt av Perrin på Twitter, og er senere bekreftet av hans advokat Olivier Chappuis, samt talsmann for den franske domstolen, Henri Eippers. Det skriver Luxembourger Wort og AFP.

Chappuis sier til Luxembourger Wort at hans klient ikke ønsket å legge til mer om saken, og at han forventer at ankehøringen vil finne sted mot slutten av året, eller tidlig i 2017. Deltours advokat, Philippe Penning, bekreftet denne informasjonen overfor avisen.

Powered by Labrador CMS